Dezvoltarea inteligentei emotionale prin joc

Bine v-am (re)găsit!
E weekend, poate chiar și timp de relaxare, timp pe care îl petrecem cu familia și, pentru noi, părinții, timp de joacă cu cei mici.
Va împărtășesc așadar o idee de joc cu copiii, uneori pentru cei micuți, de câteva luni, alteori pentru cei măricei.
Vârstă recomandată: 4 – 10 ani.
Materiale folosite:
  • Copia unei cărți cunoscute de copil în care emoțiile personajelor să fie cât mai clare și diverse
  • Emoticoane desenate și decupate cu emoțiile pe care vreți să le învețe copilul
  • Scotch dublu adeziv
Ce urmărim să dezvoltăm prin acest joc:
  • Inteligența emoțională
  • Cultivarea răbdării
  • Învățarea diferitelor emoții, principale și secundare
  • Motricitatea fină
Copiați sau lăsați copilul să copieze una din cărțile preferate (nu foarte lungă), care să conțină personaje ce trec prin diferite stări emoționale. Noi suntem acum la faza în care cel mic este fascinat de copiator, așa că sigur îl vom lăsa pe el să copieze paginile cărții.
Desenați emoticoane cu diferite emoții și decupați-le. Dacă doriți, puteți scrie dedesubt și emoția pe care o exprimă. Copiii care abia își doresc să citească pot începe să asocieze imaginea cuvântului cu emoticonul, iar pentru cei care știu să citească, emoția exprimată va fi mai clară.
Pentru o listă cu emoțiile principale și secundare, vă puteți inspira de aici:
Sursa listei de mai sus este Emotional Intelligence 2.0 de Travis Bradberry și Jean Greaves.
Folosind scotch dublu adeziv, încurajați copilul să lipească emoticonul potrivit în dreptul imaginii fiecărui personaj. Discutați despre ceea ce pot simți personajele și ce ați putea face pentru a le ajuta (eventual) să se simtă mai bine: o îmbrățișare, o vorbă bună, poate au nevoie să plângă, sau poate ați râde împreună.
Astăzi e soare și cred că nu veți sta să faceți activități în casă, ar fi și păcat. Dar mâine plouă. Puteți încerca activitatea de mai sus, pe lângă citit, gătit împreună, alergat prin casă, bătut cu pernele. 🙂
Sper că v-am fost de ajutor cu această idee de joc și vă aștept sâmbăta viitoare cu o nouă sugestie! Un weekend plăcut va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *