Povestea florilor

Demult, tare demult, norii nu erau albi sau gri. Ei erau de trei culori: roșu, galben și albastru.

Florile, la rândul lor, nu erau nici ele așa cum le știm acum: erau toate albe.

Într-o zi de vară, s-au adunat împreună mușcatele, crăițele, lavanda, floarea soarelui, gențiana, iarba grasă și florile de piatră și au spus:

-Ne-am săturat să fim albe! Vrem să fim și noi colorate, la fel ca norii de deasupra noastră! Norilor, norilor, ne colorați și pe noi?

-Eu nu vreau, îmi păstrez toată culoarea pentru mine! spuse norul roșu.

-Hai să le colorăm! spuse norul galben. Uite ce albe sunt! Au nevoie de puțină culoare! Le colorez eu!

-Ba nu, eu! spuse norul albastru. De ce să nu fie toate florile albastre?

Și începură să se certe. Norii albastru și galben nu se înțelegeau care din ei să le coloreze primul, iar cel roșu nu voia să dea nici un strop din culoarea sa.

-M-am făcut și mai roșu de supărare! spuse el. Nu vreau, nu vreau, nu vreau!! Mi-e doar să nu devin albastru de atâta furie!

Era o ceartă în toată regula. Se vedeau numai culori amestecate pe cer și era o hărmălaie de nedescris. Norii se împingeau unul în altul și vântul începu să bată. Când ei se atingeau, fulgere luminoase coborau cu forță pe pământ, apoi se auzea un zgomot puternic, ca de tobă lovită de un uriaș: era tunetul!

Deodată, norul roșu, care se înfuriase cel mai tare, nu mai putu să țină toată supărarea în el și începu să plângă. Picurii căzură chiar pe mușcatele de sub el, care deveniră roșii ca sângele.

După ce plânse sănătos, norul roșu se uită în jos liniștit și îi plăcură mușcatele roșii.

-E bine c-am plâns, mă simt mai bine acum! spuse el. Și mușcatele astea roșii sunt tare frumoase! Am făcut o treabă bună!

Norul galben, sătul de atâta ceartă și văzând că norul roșu era mult mai bine acum, se întinse cu un fâsâit ca de balon care scapă aer și plânse și el direct pe floarea soarelui.

De atunci, floarea soarelui e tare mândră de culoarea ei și îl urmărește pe soare toată ziua cu privirea.

Norul albastru era în continuare bosumflat. De la atâta ceartă se încărcase cu vapori de supărare și suspin.

-Norule albastru! spuse gențiana, mă colorezi pe mine te rog? Te rog frumos!

Norul albastru s-a bucurat că încă este dorit și a făcut întocmai. Gențiana are acum un albastru pătrunzător și este fericită cu alegerea sa.

Florile de piatră, văzând că pot fi colorate, dar totuși nehotărâte, au spus așa:

-Noi vrem să avem toate culorile! Să fim multicolore!

Norul galben, cel roșu și cel albastru s-au învoit. Erau deja mai veseli și încântați că pot face un lucru așa grozav cu picurii lor. Acum nu mai plângeau de furie sau tristețe, ci de bucurie!

S-au adunat așadar și au pogorât o ploaie zdravănă peste florile de piatră, care au primit galbenul, roșul și albastrul cu bucurie. Norii plângeau și râdeau în același timp.

Dar ce să vezi? Picurii galbeni s-au amestecat cu cei roșii în cădere, iar unele flori de piatră au devenit portocalii.

Picurii albaștri s-au amestecat și ei cu cei galbeni și așa a plouat și cu puțin verde.

Iar când picurii albaștri s-au întâlnit cu cei roșii, a apărut culoarea mov.

-Vreau eu să fiu mov! spuse lavanda cu bucurie în glas, uitându-se cu jind la florile de piatră mov.

-Sigur! spuseră norii albastru și roșu și culorile se amestecară într-un mov pe care numai lavanda  cea parfumată putea să îl aibă.

-Eu vreau să am florile verzi! spuse iarba grasă.

-Sigur că da! ii răspunseră norii albastru și galben și picuri mari, verzui, o colorară.

-Iar eu vreau să fiu portocalie! spuse crăița, bucuroasă că a putut să își aleagă o culoare diferită de a celorlalte.

Norul galben împreună cu cel roșu o udară cu picuri portocalii, exact cum și-a dorit.

Celelalte flori, văzându-le așa colorate, le cerură și ele norilor să le picteze.

Și așa au ajuns macii să fie și ei roșii, crizantemele multicolore, păpădiile galbene, stânjenelul albastru, unele zambile mov. Fiecare floare și-a ales culoarea, până când norii au rămas fără culoare, albi sau gri.

Dar nu le pare rău: de fiecare dată când se uită jos, la flori, norii se bucură nespus, căci florile au nuanțe și culori nebănuite de ei până atunci.

Acum le ajută doar să crească cu ploaia limpede și incoloră. Iar ele înfloresc an de an, colorate, vesele și recunoscătoare.

5 Comments

 1. Marina Reply

  Foarte duioasă povestea și potrivită copiilor de toate vârstele. Și ilustrațiile sunt frumoase. Sper să o pot cumpăra curând în formatul printat. Succes!

 2. Laura Reply

  Și ilustrațiile si povestea sunt frumose! Felicitări! Fetița mea de 3 ani a fost foarte incantata sa o audă. Pe când la tipar?

  1. Monica Batranu Reply

   Bună seara! Mă bucur că i-a plăcut fetiței! Inițial avem în plan să punem o bună parte din povești pe site, ca lumea să le citească, să aflăm dacă sunt dorite. Apoi sperăm să vadă lumina tiparului, poate reușim anul acesta. Vă vom ține cu siguranță la curent pe pagina de facebook și pe site. O seară frumoasă vă doresc și mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *