15 cărți fără pereche despre iarnă și Crăciun

Cauți o carte deosebită pentru perioada sărbătorilor? Pentru doritori, acest articol prezintă 15 cărți fără pereche despre iarnă și Crăciun, despre a dărui sau a sta în tihnă. Ele pot reprezenta foarte bine și un cadou de Crăciun.

Iată mai jos o listă cu aceste cărți minunate:

Ziua în care a nins – Ezra Jack Keats

Editura Arthur

Carte câștigătoare a medaliei Caldecott

“Ce poate fi mai plăcut decât să pătrunzi într-o lume peste care s-a așternut zăpada? Micuțul Peter arde de nerăbdare să-și îmbrace hăinuța de iarnă și să alerge afară. Câte îl așteaptă! Poate face un om de zăpadă, se poate cățăra pe troiene pentru a se afunda apoi în omăt, ba chiar poate imprima în zăpadă silueta unui înger. Iar când se lasă întunericul, în vreme ce Peter cutreieră tărâmul viselor, afară ninge neîncetat, pentru ca a doua zi băieţelul să se bucure din nou de zăpadă. Nici o carte n-a surprins mai bine magia și emoția primei ninsori decât Ziua în care a nins.”

Scrisori din Laponia – Victoria Pătrașcu

Editura Univers

“Când tocmai se pregătește să pună stăpânire pe lume, Baba Iarnă constată că are inundație. Din cauza poluării, se topesc ghețarii, e apă peste tot, iar Iarna nu poate poate veni în aceste condiții. Iar dacă nu e Iarnă, nu poate veni nici Moș Crăciun, iar fără el… ce grozăvie, cine mai aduce cadouri copiilor care le așteaptă?

Noroc că spiridușii Moșului au o idee genială despre cum pot opri oamenii din a face rău planetei și cum pot aduce Iarna înapoi.

O frumoasă poveste de Crăciun despre puterea lui împreună, dar și despre cât de important e să avem grijă de copaci, de iarbă, de aer și de noi”

Ernest si Celestine l-au pierdut pe Simeon – Gabrielle Vincent

Editura Frontiera

“În timpul unei plimbări, Celestine își pierde jucăria preferată – pe dragul pinguin Simeon. Nicio altă jucărie nu-l poate înlocui, iar Celestine e tare mâhnită! Ernest are însă o idee care îi readuce lui Celestine zâmbetul pe buze, într-o poveste emoționantă despre pierdere, regăsire și generozitate.”

Crăciunul – Mihail Aldașin

Editura Frontiera

“Povestea nașterii lui Hristos este spusă cu firescul și inocența specifice copiilor, integrând minunea în viața de zi cu zi și descoperind prelungirile ei în cele mai neașteptate colțuri ale lumii. Desenele sunt naive și fragile, ca ale unor copii, dar poartă și aerul fermecat al unei altei lumi, mai bogate, în care cele nevăzute își dau mâna cu cele văzute.

Cartea se bazează pe animația „Crăciunul”, aflată pe DVD-ul atașat cărții. Animația a primit numeroase premii la festivalele de film și animație din Europa și Rusia, fiind considerată capodopera lui Mihail Aldașin.”

Willie fulg de nea – Jacqueline Briggs Martin

Editura Frontiera

“Cartea spune povestea lui Wilson Bentley, primul fotograf al fulgilor de zăpadă, supranumit și Snowflake Man (Omul fulg de nea). Adesea neînţeles la vremea lui, Wilson Bentley a realizat fotografii care dezvăluie şi astăzi două trăsături fundamentale ale fulgilor de zăpadă: primul, că fiecare fulg are un model unic şi, al doilea, că fiecare fulg este de o frumusețe uimitoare.

Povestea sa, istorisită cu farmec de Jacqueline Briggs Martin şi adusă la viaţă de superbele xilogravuri realizate de Mary Azarian, le descoperă copiilor viața unui om care a avut nu doar viziunea şi perseverenţa unui om de ştiinţă, ci şi o pasiune neabătută pentru minunile naturii. Este o introducere poetică în primele lecții de științele naturii și un model de inspirație pentru cei mici.”

Cartea a fost premiată cu prestigioasa medalie Caldecott Medal în anul 1999.

Uite, Madicken, ninge! – Astrid Lindgren

Editura Cartea Copiilor

“În timp ce o aștepta pe mătușa ei în fața unui magazin, într-o zi de iarnă, Lisabet îl vede pe Gustav, un copil din vecini, cum se plimbă ascuns în spatele unei sănii, pe tălpi, fără știrea vizitiului. Se crede atât de grozav încât îi spune fetiței că ea nu ar avea niciodată curaj să facă așa ceva. Dar lui Lisabet atât îi trebuie. Cum să nu aibă curaj? De ce crede toată lumea că e încă mică? Uite, chiar acum o să se urce și ea pe ascuns în spatele unei sănii. Nici nu e greu, dacă se ține bine. Și e nemaipomenit să străbați în clinchet de zurgălăi orașul învelit de zăpada strălucitoare. Dar sania merge din ce în ce mai repede, lasă în urmă casă după casă și iese din oraș ca vântul. Oare unde se duce? Cum o să se-ntoarcă Lisabet acasă la mama, la tata și la sora ei mai mare, Madicken?”

O zi de iarnă cu familia șoricel – Kazuo Iwamura

Editura Cartea Copiilor

“Iarna, cu gerul ei, nu-i sperie deloc pe cei din familia Șoricel. În scorbură e cald, cămara e plină și lemnele de foc sunt de ajuns până la primăvară. Treburi nu prea sunt, așa că șoriceii se joacă sau meșteresc câte ceva. Ce-ar fi să construim un joc – cu tablă, zaruri și pioni? Sau să ne reparăm săniile? Sau să facem gogoși? Cu ceai cald? Cu. Și cu dulceață. Iar dacă se oprește vijelia de afară, ieșim să ne jucăm în zăpadă? Cine o să se dea cel mai repede pe derdeluș?”

Lupul cel mare și lupul cel mic. Frunza care nu voia să cadă – Nadine Brun-Cosme

Editura Cartea Copiilor

“Sus în vârful copacului se află o frunză mică de tot. Lupul cel Mic își dorește foarte tare s-o privească de aproape, s-o mângâie, ba chiar s-o mănânce. Cum să ajungi la o frunzuliță care nu vrea să cadă singură din copac?

Din fericire pentru Lupul cel Mic, alături de el e întotdeauna Lupul cel Mare, care e gata de orice. Iar acesta s-a decis: îi va aduce Lupului cel Mic frunza. Dar să te cațări până la stele nu este atât de ușor…”

Moș Crăciun – Mauri Kunnas

Editura Cartea Copiilor

“Naturaleţea şi simplitatea sunt elementele ce domină cartea. Deşi sunt investiţi de tradiţie cu puteri magice şi cu o doză de solemnitate, Mauri Kunnas prezintă un Moş Crăciun şi o mulţime de spiriduşi absolut fireşti, ce impresionează prin însăşi simplitatea lor: au copii care merg la şcoala din sat, muncesc cu dăruire, iar seara se joacă sau citesc o carte, fac saună după ce se întorc frânţi de oboseală de la împărţirea darurilor şi merg la biserică în dimineaţa de Crăciun.”

Cum a furat Grinch Crăciunul – Dr.Seuss

Editura Arthur

“Grinch, ţâfnosul monstruleţ, trăieşte izolat într-o peşteră din vârful muntelui, departe de oamenii cumsecade din Cineşti. Fără alt prieten în afară de câinele Max, Grinch urmăreşte an de an, înciudat, pregătirile celor din vale pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Dar sătul de-atâta „tărăboi“, morocănosul e hotărât să-i vină de hac sărbătorii. Însă oricât „se opune“, Crăciunul vine, iar monstruleţul cu inima din piept „două numere prea mică“ înţelege până la urmă că nu doar cadourile aduc fericirea şi că bucuria poate veni de unde te aştepţi mai puţin.”

Expresul polar – Chris Van Allsburg

Editura Arthur

“Chris Van Allsburg, un fost profesor de la Rhode Island School of Design, publica Expresul Polar în 1985. Între timp, cartea a devenit o poveste clasică pentru perioada Crăciunului și poate fi comparată cu volumul despre Grinch al lui Dr. Seuss sau cu O poveste de Crăciun a lui Dickens.

Cartea a fost apreciată pentru ilustrațiile detaliate și pentru povestea plină de candoare pe care o transmite. În 1986 volumul primește Medalia Caddlecot, cea mai importanta distincție pentru o carte ilustrată pentru copii.”

Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță – John Burningham

Editura Cartea Copiilor

“E Ajunul Crăciunului și e foarte târziu. Moș Crăciun a împărțit darurile tuturor copiilor și s-a întors acasă cu sacul gol… O, ba nu! Sacul nu-i gol. A mai rămas un cadou, cel pentru Horațiu Chifteluță, un băiețel care locuiește într-o colibă din vârful muntelui Dura Vura, aflat tare, tare departe.

Moș Crăciun e rupt de oboseală, iar renii istoviți dorm deja duși. Dar Moșul știe că trebuie să ducă și darul lui Horațiu Chifteluță, așa că pornește într-o lungă călătorie ba cu avionul, ba cu mașina, ba cu motocicleta și chiar pe schiuri…

Nimic nu-i imposibil, nici prea departe pentru Moș Crăciun și acesta este, poate, un dar pe care Moșul ni-l face tuturor: nu renunțați, nu vă dați bătuți!”

Omul de zăpadă – Raymond Briggs

Editura Arthur

“Omul de zăpadă a devenit un fenomen internațional. Cartea a fost tradusă în peste cincisprezece țări și de-a lungul a treizeci de ani a fost mereu republicată. În ultimul sfert de secol, nu a fost Crăciun în care filmul să nu fie difuzat. În prezent, musicalul pus an de an în scenă a trecut de cea de-a zecea ediție.

Cartea a câștigat numeroase premii în țară, printre care și unul de la Victoria & Albert Museum, precum și în alte țări ca Olanda, Italia și America. Filmul a câștigat un premiu BAFTA în Marea Britanie și a fost nominalizat la Oscar în America.”

Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey – Susan Wojciechowski

Editura Cartea Copiilor

“Jonathan Toomey este cel mai bun cioplitor în lemn din vale. Dar este întotdeauna posac și morocănos. Zâmbește rareori și nu râde niciodată. Nimeni nu știe că o batistă de dantelă, o păturică albă de copil și o schiță în cărbune a unei femei care ține în brațe un prunc nou-născut zac părăsite într-un sertar pe care Jonathan Toomey nu-l mai deschide deloc. Dar într-o zi de început de iarnă, văduva McDowell împreună cu băiețelul ei, Thomas, îi bat la ușă cu o rugăminte pe care numai el le-o poate îndeplini.”

Darurile magilor – O. Henry

Editura Signatura

“Publicată inițial în ziarul The New York Sunday World, în anul 1905, “Darul magilor” a făcut istorie și este considerată una dintre cele mai emoționante povești de iubire. Cu iz de Crăciun, cu un mesaj puternic despre sacrificiu și generozitate, aceasta a dilatat bariera timpului, fiind sursa de inspirație pentru diverse filme.”

Cum știm că o carte este deosebită?

Cu cât sunt copiii mai mici, cu atât calitatea ilustrațiilor primează. Asta nu înseamnă că noi, adulții, nu ne putem bucura de o ilustrație de calitate, sau că pentru copiii de 6-7 ani orice ilustrație merge, ci că cei mici vizualizează cartea prin intermediul ilustrațiilor. Ei așa o trăiesc. Prin intermediul imaginilor le cultivăm copiilor iubirea pentru frumos și artă, iar dacă ilustrațiile se vede că sunt muncite de o mână iscusită, atunci atât copilului, cât și adultului care citește li se va bucura sufletul, iar acea carte va fi citită și recitită spre desfătarea tuturor.

Despre celelalte 5 criterii pentru a alege o carte de calitate, pentru copii, am scris aici.

Iar dacă aveți deja cărțile din lista de mai sus sau dacă poate îți dorești să îi oferi altceva copilului, revin în zilele următoare cu o listă de cadouri la preț decent, care vor fi mult îndrăgite de copii!

Rămâi aproape!

One Ping

  1. Pingback: CELE MAI ÎNDRĂGITE IDEI DE CADOURI – Făurim Oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *