Cum gestionăm schimbarea orei

Schimbarea orei este o provocare în lumea părinților. Chiar dacă copilul tău se culcă la ora 8:30, nu cred că îți dorești să ajungă să se culce la ora 9:30, 10 sau chiar 11 seara, sau să se trezească cu greu la 8 și să trebuiască să alergi spre grădiniță.
Unde mai pui că cei mici devin nervoși dacă ratează o oră de somn, crizele de furie se înmulțesc și liniștea din casă dispare (dacă vrei să afli mai multe despre crizele de furie șo despre cum le poți gestiona, citește aici ).

Cum gestionăm schimbarea orei?

Cu o săptămână înainte de schimbarea orei poți începe să culci copilul cu 15 minute mai devreme în fiecare zi, până ajunge să adoarmă cu o oră mai devreme.
Uneori este ușor de zis și greu de făcut, întrucât poate nu este așa obosit. În acest caz, poți combina culcatul mai devreme cu 15 minute cu trezirea copilului dimineața cu 15 minute mai devreme și culcarea la prânz, tot mai devreme.
Ține cont că, odată cu schimbarea orei, seara va fi lumină, iar corpul nu va secreta melatonină. Este util, așadar, să aveți grijă să trageți draperiile cu ceva timp înainte de culcare și să evitați folosirea ecranelor cel puțin cu o oră înainte de somn. În acest fel, ritmul circadian se va adapta mai ușor la schimbare.
Nu uita că trebuie încet încet să schimbați și orele meselor, astfel încât să reușiți treptat să culcați copilul cu o oră mai devreme.

Răbdare

Și nu în ultimul rând, arătați-i copilului înțelegere. Și nouă, adulților, ne e greu să ne trezim mai devreme și să ne adaptăm la această schimbare. Vom reuși cu toții, și mici, și mari, să facem această tranziție, iar ea va fi cu atât mai ușoară, cu cât ne pregătim puțin înainte.
Țara noastră va trece la ora de vară în ultima zi din luna martie. Vestea bună este că e posibil ca această trecere să fie printre ultimele, întrucât Uniunea Europeană discută eliminarea schimbării orei.
 
Până atunci, însă, sper că ai găsit util acest articol și că familia ta va reuși să facă trecerea la ora de vară cu blândețe și cu cât mai mici neplăceri!
Dacă te-am ajutat, te-am inspirat, te-am bucurat cu poveștile mele pentru copii, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni.(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *