Nu ai lapte! Bea multă apă! Ai grijă ce mănânci! Și atunci – ce pot mânca?
Cu puiul în brațe, cu hormonii dați peste cap, cu o naștere ce i-a transformat corpul și cu sute de griji nespuse, o proaspătă mămică mai trebuie să facă față și asaltului de sfaturi primite din stânga și din dreapta. Oameni care par mereu a fi siguri de adevărul lor, vin și-și lasă convingerile pe umerii mamei, mamă al cărei instinct îi „spune” cu totul altceva, în cele mai multe cazuri. Și-atunci ce-i bine și ce nu?!
Meniul unei mame
După cum spuneam urechile unei proaspete mămici aud tot felul de idei. Ba că nu are voie să mănânce brânzeturi sau portocale. Ba că trebuie musai să mănânce mult și bine că altfel nu are lapte. Ba că trebuie să bea 5 litri de lichide pe zi. Și lista continuă la nesfârșit. Doar că, realitatea e una singură. Dacă tocmai ai devenit mamă, află că poți mânca Orice.. Cu moderație, dar orice! Iar lichide poți consumă atâtea câte simți. Nici mai mult, nici mai puțîn. Ca să nu mai spun și că poți condimenta mâncarea cu usturoi, pentru că ultimele studii au demonstrat că atunci când mama mănâncă usturoi, laptele are o savoare aparte care îi face pe bebeluși să mănânce mai mult. Dacă însă ți se pare că pruncul tău a avut o reacție nu foarte bună după ce ai mâncat ceva anume, atunci elimină pentru o vreme acel aliment. Poți bea chiar și cafea, dar cu aceeași mențiune de a-l urmări pe bebe. Dacă pe timpul sarcinii te-ai ferit de cafea, s-ar putea că el să fie mai sensibil și să devină agitat. E bine atunci să mai aștepți ca mititelul tău să mai crească un pic.
Colicii bebelușului
„Dacă mâncarea nu are nicio legătură, atunci care-i treaba cu durerile astea care-l fac pe bebe să se ghemuiască de durere?”, mă vei întreba. Uite, îl las pe Jack Newman (renumitul pediatru canadian specializat în alăptare) să îți răspundă.
„În marea majoritate a cazurilor, ajutorul oferit mamei în poziționarea bebelușului, asigurându-ne că bebelușul primește mai mult lapte, de obicei reprezintă soluția pentru „colici” și „alergii” și așa numitul „reflux”. ”
Dieta mamei
Odată devenită mamă, timpul se împarte între hrănitul, schimbatul și adormitul copilului. Așa că pot trece zile întregi fără să apuci să te uiți măcar în oglindă, – nu este de recomandat acest lucru, dar se întâmplă frecvent în lipsa unui ajutor de bază. Și-atunci o masă sănătoasă, este înlocuită adeseori cu dulciuri ronțăite pe fugă. Iar kilogramele acumulate în sarcina parcă se înmulțesc, în loc să dispară. Și-ajungi să te gândeșți să ții dietă. Ei bine, se poate să ții și dietă, dar nu înainte de a împlini bebe 2 luni. Și cu condiția de a face totul gradual, nu să ții o dietă drastică. Pentru că sunt mulți factori ce trebuie luați în considerare, ar fi de dorit să iei legătura cu un consultant acreditat în lactație (IBCLC), care te poate sprijini informat în direcția pe care ți-o dorești.
Aici poți verifică dacă un consultant este acreditat.
Resurse:
Lasă un răspuns