Cum îl sprijini pe copil să își rezolve conflictele?

Cum îl sprijini pe copil să își rezolve conflictele?

Întreg universul nostru este definit de relații, de la cele personale, la cele profesionale și până la relația cu noi înșine. Modul în care copilul învață să-și gestioneze relațiile, îi va modela fantastic de mult relațiile la maturitate și implicit calitatea vieții sale.

De multe ori se întâmplă să neglijăm micile lecții de viață ale copiilor. Când un copil de opt ani se ceartă cu un prieten, el își exersează ablitățile de a rezolva confliectele. Când un copil vede un alt copil plângând sau rănit și este preocupat de ce simte prietenul său, acesta este primul pas în dezvoltarea empatiei. Când un adolescent ia o decizie care îl afectează într-un mod negativ, acesta este momentul în care învață să aibă o judecată bună. Micile lecții de viață sunt lecții esențiale. Experiențele din copilărie au o foarte mare importanță în modelarea comportamentului pe care îl vom vedea mai târziu și la adult.

Rezolvarea conflictelor este un alt aspect important în relaționările cu ceilalți.

La început, copilul își rezolvă conflictele lovind, mai apoi testează diferite strategii și în cele din urmă aplică, mai dibaci sau mai stângaci, arta negocierii. Aceste lucruri se învață în timp și uneori este nevoie de ghidarea adultului și limitarea comportamentelor care le dăunează în mod direct celorlalți.

Dacă apelează mereu la o figură de autoritate (părinte, dascăl, alți adulți) pentru a-și rezolva conflictele, acest lucru nu îl va ajuta pe copil să-și dezvolte abilități de comunicare și gestionare a conflictelor. Cu toate acestea, în unele situații este esențial ca adultul să pună limite cu blândețe.

Ce puteți face pentru a-l sprijini pe copil să-și rezolve singur conflictele:

  • Adresați-i întrebări despre cum se simt ceilalți: „Cum crezi că s-a simțit băiețelul din parc când l-ai lovit?”, sau puneți în cuvinte: „Cred că s-a simțit tare trist când l-ai lovit, a început să plângă”
  • Modelați o atitudine calmă, astfel, în timp copilul va învăța să-și păstreze calmul în situații similare
  • Sprijiniți-l să găsească soluții mai bune data viitoare: „Cum te-a ajutat ce ai făcut până acum? Ce ai fi putut face altfel?”
  • Și nu în ultimul rând, vorbiți-i despre conflictele pe care le aveți cu ceilalți și cum alegeți să le rezolvați și fiți un model bun.

 

1 thought on “Cum îl sprijini pe copil să își rezolve conflictele?

  1. Pingback:Faurim Oameni | Agresivitatea preșcolarilor -

Comments are closed.