Paştele – o sărbătoare a familiei

Paştele este atât o sărbătoare creştină importantă, cât şi un prilej bun să petrecem timp cu familia, să ne reconectam, să ne jucăm împreună. Vă prezint mai jos câteva idei de activităţi în care îi puteţi implica pe cei mici pentru a face această sărbătoare mai frumoasă.

1. Vopsim / pictăm ouă

În Joia Mare de obicei se vopsesc ouăle. Îmi aduc aminte cu mare plăcere faptul că, atunci când eram mică, aveam ca responsabilitate să „pregătesc” culoarea şi apoi să ung fiecare ou cu puţin ulei, pentru a-l face mai lucios. Era o activitate plăcută, nu doar pentru rolul pe care îl aveam, cât mai ales pentru faptul că era ceva ce făceam cu toţii, în familie: mama, tata şi eu.

Încă de la vârste mici, 2-3 ani, copiii pot fi implicaţi în vopsirea ouălor, fiind lăsaţi să pună ei culoarea în apă şi apoi, după ce ouăle s-au răcit, să le ungă cu ulei, sau să le picteze după bunul plac.

Pentru vopsire putem folosi şi culori naturale obţinute în felul următor: galben – turmeric, albastru – varză roşie fiartă, roşu – coji de ceapă puse la fiert.

Dacă aveţi câteva şosete de mătase pe care sunteţi dispuşi să le sacrificaţi, puteţi pune ouăle fierte în ele împreună cu frunze şi flori, apoi să le strângeţi bine la capăt. Ouăle vor fi în acest fel vopsite cu un model natural, iar cel mic se va bucura să se implice în acest proces uşor de realizat.

2. Facem curăţenie

Cu toţii am trecut în copilărie prin „curăţenia de Paşte” cu mai multă sau, deseori, mai puţină bucurie. Cu toţii ne amintim lipsa covoarelor şi a perdelelor, covoarele bătute cu sârguinţă, spălatul geamurilor de către mamele cocoţate în moduri relativ periculoase pe pervaze.

Ce-ar fi dacă am schimba atitudinea şi am face cât putem, dar împreună? Copiii sunt cunoscuţi pentru dorinţa de a ajuta, de a se implica şi am putea aşadar să ştergem praful cu toţii în timp ce cântăm, să îl lăsăm şi pe cel mic de 3 ani să dea cu aspiratorul şi cu mopul (atâta timp cât nu sunt prea grele pentru el), să îl încurajăm să îşi ordoneze jucăriile, să le sortăm, să le punem deoparte pe cele pe care nu le (mai) foloseşte.

Atâta timp cât atitudinea noastră, a adulţilor, este mai relaxată şi îi implicăm şi pe cei mici, vom vedea că reuşim să facem şi treaba şi să petrecem timp împreună hrănindu-le totodată şi nevoia de competenţă.

3. Gătim
Acelaşi lucru îl putem face şi în bucătărie: nu doar să facem curăţenie şi în bucătărie, cât să îi implicăm activ în procesul de gătire a mâncării.
În funcţie de vârstă, un copil poate să se implice în următoarele activităţi:
– Un copil de un an şi jumătate – doi ani poate să ungă tava pentru pască, poate să pună ingredientele măsurate în prealabil în bolul pentru cozonac şi să le amestece, poate să decojeasca ouăle fierte care sunt puse în drob.
– Un copil cu vârstă de 2-3 ani este capabil deja să taie (cu asistenţă) şi verdeaţă pentru drob, poate fi implicat atunci când cântărim ingredientele, poate să cureţe şi să taie (cu ajutor) legumele pentru ciorbă. Spălatul vaselor este o pasiune la această vârstă.
– Pentru un preşcolar toate activităţile realizate cu ajutor şi împreună cu cei mari mai devreme devin mult mai uşor de întreprins.
– Copilul care ştie deja să citească poate să se implice în citirea reţetei. Îşi poate da cu părerea cu privire la ce alte ingrediente ar mai putea fi puse în afară de cele menţionate.
Practic, doar îndemânarea copilului, interesele sale şi dispoziţia noastră de a găti cu ceva mai mult haos sunt limitele. Odată ce ne depăşim temerea legată de murdăria creată în bucătărie şi de timpul pentru a termina de gătit (în acest sens ar fi bine să ne stabilim obiective realiste) şi ne ascultăm copiii, vom petrece cu siguranţă un timp plăcut împreună.

4. Realizăm felicitări specifice Paştelui pentru ceilalţi membri ai familiei

La noi în ţară nu s-au făcut dintotdeauna cadouri de Paşte, la fel cum şi obiceiul de a găsi ouă ascunse în iarbă este relativ recent. Vin aşadar cu o idee care nu implică aproape nici o cheltuiala, dar poate aduce multă bucurie în sufletele celor dragi:

Indiferent de vârstă copilului, putem realiza felicitări pentru bunici, naşi, mătuşi folosind carton în format A4 împăturit pe care este desenată în prealabil de exemplu formă unui iepuraş sau a unui ou. Această formă poate fi pictată de micuţi, iar aceste felicitări pot fi dăruite celor dragi de Paşte. Nu uitaţi să notaţi anul şi numele copilului, sigur va rămâne o amintire frumoasă, indiferent dacă s-a pictat în chenar sau pe toată felicitarea!

De asemenea, micile amprente colorate „puse” strategic ca nişte ouă într-un coş desenat pe felicitare, pot aduce multă bucurie!

Doar imaginaţia noastră este limita!

5. Desenăm ce am făcut de Paşte

Cu toţii încercăm să notăm la un moment dat ceea ce spun sau ce fac copiii noştri. Dar, din păcate, deseori nu găsim timpul sau energia necesare pentru a nota tot. Anul trecut, noi am făcut ceva diferit. Fiind întrebaţi de către cel mic la sfârşitul zilei „ce am făcut azi?”, am luat o coală de hârtie şi am desenat împreună toate activităţile pe care le-am întreprins în ziua respectivă. A fost o activitate frumoasă şi păstrăm cu bucurie această amintire. În acest an vom mai desena încă o dată pentru a reţine peste ani şi ce am făcut de data asta. Când copiii sunt mici, desenează părinţii, iar când copiii cresc, ei devin autorii „jurnalului vizual”.

6. Povestim despre ce înseamnă Paştele

Bineînţeles că la anumite vârste nu putem veni cu multe amănunte legate de patimi, răstignire şi moarte, chiar dacă sunt urmate de înviere. Dar le putem spune copiilor că Paştele este o sărbătoare dedicată iubirii pe care Dumnezeu ne-o poartă. Paştele înseamnă să fim împreună, să ne iertăm pentru când greşim (şi aici putem veni cu exemple de atunci când am greşit noi, ca părinţi – căci nu se poate să nu se întâmple să ne enervăm uneori şi apoi să ne pară rău – dar şi când au greşit cei mici şi noi i-am iertat) şi să ne iubim „chiar dacă”.

În final, doresc să menţionez că ar fi bine, pe cât posibil, să nu uităm de bunici şi să încercăm să petrecem această sărbătoare şi împreună cu ei. Aceste momente vor aduce conectare la nivelul a trei generaţii şi îi vom învăţa pe copiii noştri valoarea familiei, a timpului petrect împreună, a sărbătorii în familie.
Cu speranţa că v-am putut ajută cu câteva idei va urez Paşte fericit şi cât mai multe momente de relaxare, joacă şi bună dispoziţie împreună!