Copilul meu țipa. Țipa când dorea ceva, când nu dorea ceva, când era obosit, când era nemâncat, când era incântat, când era frustrat. Își exprima în aceate momente nevoia printr-un ton atât de înalt, încât te lua cu durere de cap după vreo 5 minute.
Așa că m-am întrebat: cum îl fac să nu mai țipe?
(Și cum ajung să nu mai iau ibuprofen înainte de cafea, la prima oră?)
Am încercat deja ceea ce recomandă mulți psihologi, să nu îi mai spun:
“Nu mai țipa!”
Ci să îi zic ce să facă:
“Folosește-ți vocea blândă!”
A mers? Nu. Singurul câștig a fost faptul că am devenit eu și mai conștientă de ceea ce spun, de cuvintele pe care le folosesc.
Așa că am încercat o abordare diferită.
De multe ori, nici noi, adulții, nu ne dăm seama când ne ambalăm și începem să ridicăm vocea. O facem atunci când devenim nervoși, când suntem încântați sau frustrați. Se întâmplă fără ca noi să o realizăm. Fix așa stau lucrurile și cu copiii, căci și ei tot oameni sunt, chiar dacă mai mici.
Așadar, primul pas este CONȘTIENTIZAREA.
Îl vezi că devine agitat, că ridică tonul? Te apropii de el, te cobori la nivelul său, îi pui o mână pe umăr și îi spui:
“Ai început să vorbești mai tare. Regula este să nu țipăm. Sunt aici lângă tine. Te aud!”
Copilul iese așadar din reacția automată, devine conștient. În plus, prin coborârea la nivelul său, prin atingerea blândă și prin cuvintele care îl asigură că este înțeles, cel mic te simte aproape, se conectează cu tine și nu mai simte nevoia să țipe, iar asta dintr-un motiv simplu: te are alături. Sunteți de aceeași parte a baricadei.
Făcând asta zilnic, de fiecare dată când ridică tonul și îi ești aproape, o mare parte a problemei va fi înlăturată.
Dar ce faci atunci când ai nevoie să vorbești la telefon sau scoți ceva din cuptor și nu poți să îl asculți? Până la urmă, copiii trebuie să înțeleagă că adulții au și alte lucruri de făcut, că nu pot fi ascultați exact atunci când vor ei și că nu te poți întrerupe din tot ceea ce faci, mereu. Ceea ce ne duce la..
Al doilea pas: SEMNUL SECRET.
În momentele voastre de liniște și conectare vorbește-i despre faptul că uneori nu poți fi atentă la ceea ce te roagă, uneori ai nevoie să îți dea un răgaz, să te aștepte pâmă termini ceea ce faci. Asigură-l că îl iubești și că va avea atenția ta de îndată ce vei putea fi 100% cu el.
Apoi alegeți împreună semnul secret: poate fi mânuța sa peste a ta, poate fi un degețel ridicat, poate fi o foaie de hârtie pe care a desenat-o și pe care să ți-o arate atunci când vrea să îți vorbească și nu se simte ascultat.
Ce se va întâmpla după ce puneți în aplicare acești doi pași?
- Va deveni mai conștient de momentele sale când ridică tonul
- Va învăța să înceapă să își controleze reacțiile
- Va deveni mai atent la nevoile celorlalți
- Te va ști alături de el, veți coopera mai bine
Ce zici, încerci să faci acești doi pași?
Spune-mi în comentarii ce părere ai despre articol și urmărește site-ul Făurim Oameni pentru a afla alte soluții la provocările tale zilnice.
Lasă un răspuns