Când încep diversificarea?

Mulți părinți cu copii de 3, 4 sau 5 luni încep să se întrebe: când încep diversificarea? La ce vârstă? Ce spun specialiștii? Care sunt semnele că bebelușul este pregătit de diversificare?
 
 
 
Sunt multe motive pentru care părinții se pot simți presați să înceapă diversificarea:
 
“Copilul meu alăptat nu pare să se mai sature. Suge încontinuu. Ar trebui să încep diversificarea?”
 
“Copilul meu este hrănit cu lapte praf. Mi s-a spus că, în acest caz, ar trebui să începem diversificarea la 4 luni. Așa este?
 
“Copilul meu poftește. Ne vede la masă și cred că vrea și el să mănânce, chiar dacă nu are nici 5 luni. Să începem diversificarea la 5 luni?”
 
Sau poate bunicii copilului îi presează pe părinți să îl treacă la alimente solide.
 
Ori părinții au dat peste un doctor care spune într-un fel și altul care îl contrazice.
 

Ce fac atunci? Când încep diversificarea? La ce vârstă?

 
Răspunsul la aceste întrebări este același, și este susținut de către Organizația Mondială a Sănătății, de către Academia Americană de Pediatrie, NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK) de către Societatea Canadiană de Pediatrie și chiar și de către Ministerul Sănătății:
 
 
Diversificarea se începe în jurul vârstei de 6 luni, nu mai devreme.
 
 
Până la această vârstă, cel mai bine ar fi ca cel mic să fie alăptat exclusiv (adică să nu i se dea pe lângă lapte matern: apă, ceaiuri, cereale pentru copii, lapte de vacă amestecat cu ceai sau apă), să fie hrănit cu lapte praf, sau mixt: lapte matern și lapte praf.
 
 

Ce spun specialiștii? Cand spun ei sa incep diversificarea?

 
Academia Americană de Pediatrie îi sfătuiește pe părinți în acest fel:
 
  • Introduceți alimentele solide în jurul vârstei de 6 luni.
  • Expuneți bebelușul la o varietate mare de alimente sănătoase.
  • De asemenea, oferiți mai multe tipuri de texturi: studiile indică faptul că este important să expuneți copiii la o mare varietate de arome și texturi.
  • Mulți bebeluși și copii mici trebuie să fie expuși la alimente de mai multe ori înainte de a le accepta.
  • Bebelușii au mai multe șanse să mănânce alimente pe care le mănâncă și părinții lor.
 
“Un număr substanțial de familii introduc alimente solide complementare în jur de 3-4 luni, mai ales dacă bebelușul dă semne de nervozitate.” – spune Academia Americană de Pediatrie. În plus, ei adaugă: “Bebelușii alimentați cu formulă de lapte prezintă un risc mai mare pentru introducerea timpurie a solidelor. Diversificarea înainte de 4 luni este asociată cu creșterea în greutate și adipozitate crescută în copilărie.”
 
 
Societatea Canadiană de Pediatrie susține același lucru, spunând: “Alăptarea exclusivă pentru primele șase luni și continuarea alăptării până la doi ani sau mai mult, în paralel cu hrana complementară adecvată – este importantă pentru nutriție, protecția imunologică, creșterea și dezvoltarea sugarilor și a copiilor mici.”
 
Se subliniază, totodată, următoarele: “La vârsta de aproximativ șase luni, laptele matern ar trebui să fie în continuare principala sursă de nutriție a bebelușului. Cu toate acestea, acesta nu mai este suficient pentru a răspunde tuturor nevoilor de nutrienți ale sugarului (OMS, 2009; Butte și colab., 2004; PAHO, 2003). În timpul etapelor inițiale ale hrănirii complementare, alimentele oferite în completarea alăptării ar trebui să fie bogate în energie și bogate în nutrienți precum fierul (OMS, 2009).”
 
 
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca sugarii să înceapă să primească alimente complementare la vârsta de 6 luni, pe lângă laptele matern, inițial de 2-3 ori pe zi între 6-8 luni, crescând la 3-4 ori pe zi între 9-11 luni și 12-24 luni cu gustări nutritive suplimentare oferite de 1-2 ori pe zi, după dorință. Găsiți toate detaliile aici.
 
 
NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK) explică aici:
 
“Introducerea alimentelor solide ar trebui să înceapă când copilul are în jur de 6 luni. La început, cât de mult mănâncă copilul dumneavoastră este mai puțin important decât să-i obișnuiți cu ideea de a mânca. Copiii își vor lua în continuare cea mai mare parte din energie și nutrienți din laptele matern sau din laptele formulă pentru sugari.”
 
Specialiștii explică în continuare:
 
 

De ce să aștepți până în jur de 6 luni?

 
  • Laptele matern sau laptele praf oferă energia și nutrienții de care are nevoie copilul până la vârsta de 6 luni (cu excepția vitaminei D în unele cazuri).
  • Laptele matern vă va ajuta să vă protejați copilul împotriva bolilor și infecțiilor.
  • Așteptarea până în jur de 6 luni oferă copilului tău timp să se dezvolte, astfel încât să poată face față complet alimentelor solide. Asta include chiar și alimente solide făcute piureuri, cereale și orez pentru copii adăugate în lapte.
  • Bebelușul tău va fi mai capabil să se hrănească singur.
  • Bebelușul tău va ști mai bine să miște mâncarea în gură, să o mestece și să o înghită. Acest lucru poate însemna că va putea avansa mai repede către o gamă de gusturi și texturi mai variată.
 
 

Care sunt semnele că bebelușul este pregătit de diversificare?

 
NHS ne spune că există 3 semne clare, care, atunci când apar împreună de la vârsta de aproximativ 6 luni, arată că bebelușul este pregătit pentru primele lui alimente solide alături de laptele matern sau laptele formulă pentru sugari.
 
Așadar, bebelușul:
 
  • va putea sta într-o poziție de șezut și își va putea ține capul
  • va coordona ochii, mâinile și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o ridice și să o pună în gură singur
  • va putea înghițiți mâncarea (mai degrabă decât să o scuipe înapoi)
 
Următoarele comportamente pot fi confundate de părinți ca semne că bebelușul lor este pregătit pentru alimente solide:
 
  • el își suge pumnii
  • se trezește noaptea (mai mult decât de obicei)
  • dorește mai mult lapte
 
“Toate acestea sunt comportamente normale pentru bebeluși și nu neapărat un semn că le este foame sau sunt gata să înceapă să mănânce mâncare solidă. Începutul diversificării nu îl va face pe copil să aibă mai multe șanse să doarmă peste noapte. Uneori, un pic de lapte în plus îl va ajuta până când este gata pentru alimentele solide.”
 
 
Ministerul Sănătății a elaborat, în 2016, un ghid complet pentru părinți, în vederea hrănirii sănătoase a bebelușilor și copiilor până la 2 ani. Și acest ghid susține același lucru: diversificarea se începe la vârsta de 6 luni.
 
“Ghidul construiește un continuum al practicilor alimentare sănătoase, punând în secvență etapele cheie ale parcursului nutrițional de-a lungul vieții, începând cu perioada de concepție până la vârsta adultă.
 
Astfel este pus în aplicare principiul de actualitate al ”ferestrei de oportunitate” din primele 1000 zile de la concepție, perioadă în care practicile nutriționale își pun amprenta în mod decisiv asupra dezvoltării și sănătații ulterioare, pentru tot restul vietii (ceea ce ilustrează în mod concret conceptul de prevenție primordială).
 
De asemenea, sunt oferite recomandări și sfaturi practice pentru modelarea comportamentelor în familie privind nutriția copilului, inclusiv adresarea miturilor și barierelor cel mai des intâlnite în practica curentă, în toate mediile sociale.
 
Recomandările conținute în ghid sunt relevante pentru copiii până la doi ani și pentru femeile care sunt însărcinate sau alăptează.”
 
Vă încurajez să citiți ghidul complet aici. Este o sursă extraordinar de bună de informații, atât pentru părinți, cât și pentru personalul medical.
 
Spune-mi ce părere ai despre ceea ce am scris, mai jos, într-un comentariu.
 
Iar dacă vrei să îmi citești articolele de parenting sau poveștile pentru copii, te invit să urmărești pagina Făurim Oameni.
Mulțumesc!
 
You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *