Ce este furia laptelui și cum o poți gestiona?

Nu ți s-a spus vreodată ce este furia laptelui, iar acum, că ești acolo, te simți în necunoscut și nu știi cum o poți gestiona.

După ce că și-așa hormonii ne tropăie prin colțuri de suflet de care nici nu știam că există iar grijile pentru făptura pe care o ținem strâns la piept ne tot fac nopțile zi, mai apare și furia asta de care trebuie să ne ferim cumva. Nu știm când vine, ce se întâmplă, ci doar am auzit că e musai să trecem prin ea. Cumva, cumva, o să scăpăm, doar că ne este foarte teamă de ea. E și normal! Cui nu-i e teamă de furia laptelui?!

Bărbaților?… Glumesc! Sunt sigură că și lor le este teamă. Pe perioada sarcinii ne apucăm să citim tot felul de informații legate de copil, de îngrijirea, creșterea și educația lui. Și timpul trece și ne „trezim” cu pruncul în brațe. Iar timpul parcă stă în loc. Inima ne bate fie prea tare, fie parcă deloc. Mintea pare că a plecat în Caraibe iar din tot ce-am citit avem impresia că au fost multe capitole sărite. Cum e, de exemplu, acest capitol legat de „ce facem când ne explodează sânii la câteva zile de la naștere?”.

Ce este furia laptelui și cum o poți gestiona?

 

The Academy of Breastfeeding Medicine, organizație internațională de specialiști din domeniul sănătății, vorbește despre angorjarea sânilor, ca fiind un eveniment care se manifestă în primele 3-5 de la naștere și constă într-o creștere și „umplere” a sânilor.

Tot această organizație precizează că un anumit grad de tensionare a sânilor este normal și ar trebui să fie un factor încurajator pentru mamă, fiind un semn clar de prezență a laptelui. Trebuie însă făcută diferența între angorjarea sânilor și edemul vascular ce apare ca urmare a introducerii unei cantități mari de lichid în timpul nașterii. Ce-i drept, în ambele situații, mămica resimte la fel de neplăcut greutatea exagerată a sânilor, porțiunile întărite din interiorul sânilor, temperatura crescută a corpului și în unele cazuri, chiar frisoane.

Cum poți să previi furia laptelui

 

Soluția pentru a nu ajunge la o furie serioasă a laptelui este extrem de simplă. Pune bebelușul la sân! La cerere! Adică ori de câte ori vrea! Asigură-te că suge activ și golește sânul și totul va decurge minunat. Nu îi da suzeta, nu îți alapta pruncul la program. Lasă-l să golească câte un sân la o masă și oferă-l pe următorul la cealaltă masă. Asta dacă, bineînțeles, nu îi cere bebe pe amândoi, situație în care, la următoarea masă vei începe cu sânul stimulat mai puțin anterior.

Cum să scapi de furia laptelui

 

Dacă nu a funcționat ceva bine și furia laptelui a lovit din plin, „stai lină”, vorba unei prietene. Folosește comprese cu apă caldă înainte de alăptare, câteva foi de varză spălate bine și „bătute” un pic, după ce alaptezi. E ok să iei și un antiinflamator și chiar și lecitină. În principiu, în 2-3 zile, ar trebui ca simptomele furiei laptelui să dispară. Dacă simți însă că ceva nu e în regulă sau simți că te depășește această problemă, nu ezita să apelezi la un consultant acreditat în lactație. Te va ghida, îți va explica totul pas cu pas și vei reuși să treci cu bine peste acest moment.

Succes!

 

Cu drag,

Simona Ivanciu

Consultant în lactație acreditat IBCLC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *