Puseul de creștere de la 3 luni

Ce este un puseu de creștere?

Puseul de creștere este perioada în care bebelușul sau copilul crește sau se dezvoltă cu rapiditate. În urma puseului, cel mic va fi luat în greutate, se va fi înălțat, va da semne că stăpânește noi abilități fizice și că înțelege mai bine lumea din jurul său.

Prima perioadă de acest gen întâlnită în evoluția bebelușului este puseul de creștere de la 3 luni, perioadă în care au loc multe modificări observabile la nivelul puiului de om.

Când au bebelușii puseuri de creștere?

Kelly Bonyata (1), consultant în alăptare certificat (IBCLC), confirmă ceea ce spun și alți consultanți în alăptare (2):

“Puseurile de creștere au loc în primele zile acasă și în jur de 7 zile, la o lună, 3 luni, 6 luni și 9 luni. Trebuie totuși să reținem că fiecare copil este unic, iar aceste date pot sa varieze puțin. Puseurile de creștere nu se opresc după primul an – cei mai mulți părinți observă o dezvoltare semnificativă a copilului la fiecare câteva luni în timpul anilor mici și periodic după aceea în adolescență.”

Cât durează un puseu de creștere?

Puseurile de creștere durează, în general, între 2-3 zile și o săptămână.

Ce se întâmplă cu bebelușul meu de 3 luni?

Bebelușul tău tocmai a ieșit din ceea ce este uneori numit al patrulea trimestru (primele 3 luni de viață extrauterină) și, deodată, nu mai vrea să sugă sau refuză biberonul, plânge, se agață de tine mai mult, nu mai acceptă străinii așa ușor și și-a schimbat ritmul de somn. Toate acestea se întâmplă deoarece trece prin puseul de creștere de la 3 luni.

În jurul acestei vârste vei observa că bebelușul:

  • Nu prea mai are nevoie de sprijin pentru a-și menține capul în poziție verticală
  • Este, în general, mai plin de viață și plin de energie
  • Își întoarce cu ușurință capul în stânga și în dreapta în timp ce stă pe burtă
  • Poate fi ridicat în șezut (nu este capabil să stea!) în timp ce se ține de degetele unui adult
  • Apucă obiectele cu ambele mâini
  • Își studiază și se joacă cu mâinile
  • Studiază și atinge fața, ochii, gura și părul mamei sau al tatălui
  • Duce totul în gură, pentru a descoperi lumea ce-l înconjoară
  • Poate trece cu ușurință de la notele joase la cele ridicate
  • Produce sunete noi
  • Studiază propriile picioare în mișcare

La ce să mă aștept?

Din cartea The wonder weeks, aflăm că “atunci când un copil devine plângăcios, atașat excesiv de părinte și irascibil, mârâit, acestea sunt, de fapt, semne de progres. Bebelușii plâng în timpul unui puseu deoarece au ajuns la un nou pas radical în dezvoltarea lor mentală. Asta este bine: le oferă posibilitatea de a învăța lucruri noi. Comportamentul „dificil” este de fapt un semnal că se înregistrează progrese mari. La fel ca dezvoltarea fizică prin care trece un copil, dezvoltarea mentală a copiilor se face, de asemenea, cu salturi. Cercetările neurologice au arătat că astfel de salturi sunt însoțite de modificări ale creierului.”

Cartea, scrisă de Frans Plooij (Profesor la Universitatea din Groningen) și de soția sa, Hetty van de Rijt (Profesor la Universitatea Cambridge) (3) vorbește despre perioadele de regresie ca fiind niște “salturi”. Un salt include o fază în care un bebeluș trece printr-o perioadă de regresie, caracterizată prin atașament excesiv, plâns și irascibilitate. Această fază este urmată direct de un „salt” înainte în dezvoltarea mentală.

Este, așadar, normal ca bebelușul să fie mai nervos, irascibil, să plângă mai mult și să își dorească să stea lipit de mama sa.

Dacă dorești să afli mai multe detalii despre salturile mentale, poți citi pe site-ul The Wonder Weeks (4).

Pe lângă starea generală de irascibilitate a copilului, având în vedere că bebelușul trece prin niște transformări bruște, este normal să aibă nevoie deodată de mai multă hrană:

“Puseul de trei luni este un adevărat baraj pentru mame. Majoritatea celor care nu ofereau completare, acum încep să ofere copilului lapte la biberon, micșorând simțitor posibilitatea alăptării pe viitor. În timpul puseului de creștere, copilul va suge mai mult pentru a determina sânul să producă o cantitate mai mare de lapte.” – Ramona Bunescu, consultant în alăptare. (5)

Ce pot face?

În primul rând, relaxează-te. Bebelușul te simte și este influențat de stările tale.

Alăptezi? Ai încredere în tine. Nu, nu are nevoie de completare, laptele tău este suficient. Hidratează-te, hrănește-te adecvat, dormi cât poți de mult și urmează sfaturile specialiștilor (6).

Informează-te: urmărește evoluția de creștere a copilului cu ajutorul graficelor de la Organizația Mondială a Sănătății (7), pentru a te convinge că totul e ok și a sta liniștită.

Joacă-te!

La această vârstă copilul poate fi fascinat să se joace cu o sticlă de plastic de 500ml în care au fost puse paste de diferite forme și culori. Sunetul îl intrigă, observă că are puterea să facă lucrurile să se miște și să scoată sunete.

Ajută-l să descopere texturile: dă-i bebelușului tău mai multe bucăți de pânză (catifea, bumbac, lână, mătase) și lasă-l să le atingă, să vadă diferența dintre ele.

Lasă-l să observe lumea din jur! Îmi aduc aminte cum fata mea, pe la vârsta de 3 luni putea sta și 30 de minute să se uite la umbrele ce se proiectau pe tavan, în lumina soarelui de afară!

Ai vrea să afli și alte idei de jocuri pentru a-l ajuta pe copil în dezvoltarea sa? Citește aici.

Este mârâit și stă mult agățat de tine? Poartă-l într-un sistem de purtare ergonomic:

“Poziţia sănătoasă a unui bebeluş purtat este cu genunchii mai sus decât şoldurile (să formeaze un M între şolduri, femur şi tibii, tipic poziţiei de ”broscuţă”) şi cu spatele curbat (spatele în formă de C). Materialul trebuie să sprijine fundul şi picioarele bebeluşului până în spatele genunchilor, ca poziţia să fie ergonomică pentru tot corpul copilului. Materialul trebuie să aibă o tensiune aplicată uniform pe toată şira spinării (să se muleze perfect pe linia coloanei inclusiv până la nivelul occiputului – pentru susţinerea cefei în primele 3 luni de viaţă). Copilul trebuie să stea orientat înspre mamă.” – informație preluată de la consultanții babywearing din Babywearing group București.

Ai grijă și de tine

Respiră adânc. Totul va fi bine. Ești un părinte minunat care are grijă de toate nevoile copilului său, mentale, emoționale și fizice. Acum este greu, dar va trece. Veți trece prin toate împreună, cu iubire, răbdare și înțelegere.

Spune-mi ce părere ai despre ceea ce am scris, mai jos, într-un comentariu.

Iar dacă vrei să îmi citești articolele de parenting sau poveștile pentru copii, te invit să urmărești pagina Făurim Oameni

Mulțumesc!

Referinte:

1 – https://kellymom.com/hot-topics/growth-spurts/

2 – https://alapteaza.com/2013/03/13/ajutor-bebe-3-luni-nu-mai-am-lapte-si-puseurile-de-crestere-fizica-si-cerebrala/

3 – https://www.thewonderweeks.com/scientific-history/

4 – https://www.thewonderweeks.com/what-are-mental-leaps/

5,6 – https://alapteaza.com/2013/03/13/ajutor-bebe-3-luni-nu-mai-am-lapte-si-puseurile-de-crestere-fizica-si-cerebrala/

7 – https://www.cdc.gov/growthcharts/who_charts.htm#The%20WHO%20Growth%20Charts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *