Activităţi pentru sugari şi copii mici

Iată câteva activităţi pe care le puteţi face cu copii cu vârsta între 2 – 3 luni şi 9 luni:

Privesc în oglindă

Puteţi adopta metoda Montessori de a avea o oglindă şi o bară orizontală ataşată la nivelul copilului (pentru ca mai târziu să o poată prinde şi să se ridice în picioare). Oglinda îl ajută pe copil să se vadă şi să îşi studieze reflexia, propriile mişcări şi să coreleze mişcările pe care le face cu cele ale reflexiei. Cu timpul, cel mic va începe să îşi controleze mişcările din ce în ce mai bine. Privindu-se în oglindă, copilul va fi totodată încurajat să îşi ridice capul, întărindu-şi astfel muşchii.

Pot face lucruri să se întâmple

Pentru această activitate, folosiţi diverse jucării care fac zgomot. Arătaţi-i copilului cum să lovească sunătoarea suspendată deasupra sa, daţi-i în mână ceva ce poate ţine în mânuţă şi face zgomot sau legaţi-i de încheietură sau de gleznă un clopoţel care să producă zgomot atunci când el se mişcă. Copilul va începe să înţeleagă mai bine lumea care îl înconjoară, va descoperi că are putere să schimbe ceva în mediul său, îşi va descoperi mâinile şi picioarele (vă veţi da seama când se va întâmpla asta căci va începe să se uite insistent la ele, apoi să le bage în gură). Împreună cu activitatea precedentă, această activitate îl ajută pe copil să înţeleagă că este o persoană separată de mamă, cu propria sa imagine şi cu propriile sale acţiuni.

Învăţ despre forme şi texturi

Chiar începând cu vârsta de 3 luni, puteţi începe să îi daţi copilului diferite lucruri pentru a le atinge: o rolă de hârtie, un inel de plastic, o minge îmbrăcată în pânză, un cub din lemn, frunze. Încercaţi să îi oferiţi o gamă cât mai largă de texturi şi de forme, ţinând în acelaşi timp cont de siguranţă: nu îi oferiţi obiecte pe care să le poată înghiţi sau cu care să se poată sufoca. Îi puteţi oferi totodată şi diferte materiale: mătase, piele, lână, dantelă, vată, blană. Fiţi alături de cel mic şi vorbiţi-i şi explicaţi-i tot ceea ce atinge şi simte. Descrieţi-i texturile că fiind tare, moale, aspru.

Îmi ţin echilibrul

Odată ce copilul a început să stea în fund (în jurul vârstei de 7 luni), puteţi practica această activitate pentru a-l ajuta cu echilibrul: Ţineţi-l în braţe, stând jos amândoi, el în poalele dumneavoastră, cu spatele la dumneavoastră, astfel încât să aibă loc să stea bine cu picioruşele. Balansaţi-l cu grijă de pe un picior pe celălalt, susţinându-l cât mai puţin. Veţi vedea că încet-încet va începe să îşi ţină echilibrul, muşchii spatelui se vor întări şi cel mic se va şi distra prin această activitate. Puteţi să cântaţi şi un cântecel în timp ce faceţi asta.

Lovesc obiecte

Începând cu vârsta de 6-7 luni, copilul vă va arăta că este interesat să lovească sau să trântească diferite obiecte. Poate fi dificil şi obositor pentru părinte, dar pentru cel mic este foarte util. Oferiţi-i aşadar cât mai multe opţiuni în condiţii de siguranţă: oale, linguri, capace, căni. Arătaţi-i celui mic diferitele zgomote care se produc în funcţie de materialul lovit: lemn, plastic, metal şi lăsaţi-l să experimenteze. Încurajaţi-l să le arunce pe jos, pentru a vedea cum cad, astfel încât să înţeleagă acest efect al acţiunii sale.

Acestea sunt doar câteva din activităţile pe care puteţi să le faceţi cu cei mici. Indiferent de ceea ce alegeţi, nu uitaţi că în primul rând ei au nevoie să va simtă aproape, să le vorbiţi, să îi mângâiaţi, să le fiţi alături când au orice nevoie.