Cum punem limite într-un stil jucăuș

“Nu vreau să plec de la bunici! Vreau să rămân aici!”
Țipă vehement, e vizibil supărat. Dacă îi spun că mâine e luni și trebuie să meargă la grădiniță știu că nu schimb cu nimic situația. Pot să impun limita cu autoritate, dar nu vreau să ajung la o luptă de putere.
Soarele serii îi mângâie fața. Mă uit la el cum se joacă cu ramurile de salcie, o parte din mine ar vrea să spună să mai stăm puțin, iar alta îmi șoptește că, dacă o mai lungim mult, va adormi în mașină și toată seara se va strica. Și oricât am mai rămâne, oricum va fi cu show la plecare. Vociferările continuă în timp ce trag aer în piept și mă gândesc: “Conectează-te înainte de a corecta”.
“Știu că ai vrea să mai stai. Cred că ți-ai dori să mai rămâi până la Crăciun!”
“Daa! Nu mai vin acasă până la Crăciun!”
“Ce grozav ar fi să te joci așa încontinuu! Sau ai putea sta chiar un an întreg!” încerc eu să îi îndeplinesc dorința imaginar.
Începe să turuie și îmi spune tot ce ar face. Îl simt că s-a domolit puțin.
“Dar cu crengile astea ce faci? Doar nu mă vrăjești cu ele!”
Zâmbește ștrengărește.
“Ba daaa! Te transform într-o broască!”
“Văleu!” țip și încep să alerg printre pomi.
El aleargă după mine și începe să râdă. Râd și eu, am intrat în joc, gâfâi și sper că am reușit ce mi-am propus. Mă prinde, îl iau în brațe și îl întreb:
“Ia zi, te-ai hotărât dacă iei crengile cu tine sau dacă le lași aici?”
Întrebarea era de prisos, știu, deja le vizualizam atârnate prin casă, dar am vrut să aflu dacă acum este pregătit să plece.
“Le iau cu mine!” îmi spune și o ia spre mașină.
Îi mulțumesc în gând Laurei Markham pentru că de la ea am învățat despre puterea conexiunii înainte de a pune o limită și lui Larry Cohen pentru că mi-a adus aminte în cadrul recentei conferințe de la București cât de ușor este să pui limite în joacă, cu blândețe.
Sâmbăta care a trecut am participat, parțial, la conferința „O zi dedicată ție și relației cu copilul tău” organizată de Parenting Academy și Otilia Mantelers Spun parțial, deoarece am fost “lăsată” să urmăresc conferința live doar pe parcursul somnului fetei.
Abia aștept să îmi fac timp să urmăresc toată înregistrarea, în tihnă, în timp ce copiii dorm!
Dr. Lawrence Cohen este fondatorul Playful Parenting și autorul mai multor cărți prin care ne invită să rezolvăm orice dificultate prin joc! Afli de la el nu numai cum poți să pui limite cu blândețe, într-un stil jucăuș, ci și cum să vindeci anxietatea copilului sau cum să domolești rivalitatea dintre frați.
Dacă nu ați avut cum să îl urmăriți în cadrul conferinței, vă încurajez să îi citiți cărțile și.. să vă jucați!
Dacă te-am ajutat, te-am inspirat, te-am bucurat cu poveștile mele pentru copii, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni .(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *