Cum putem preveni comportamentul agresiv?

Cum putem preveni comportamentul agresiv

Copilul se naște cu posibilitatea de a dezvolta un comportament bun sau rău în funcție de modelul parental, de modul în care trăiește diferite experiențe și situații din viața sa, în funcție de atenția și iubirea pe care o primește din partea adulților care îl au în grijă.

Agresivitatea copiilor este într-adevăr un subiect spinos, ce necesită multă atenție din partea părinților și a dascălilor și presupune înțelegerea mecanismelor care determină acest comportament.

Ceea ce puțini știu este că în spatele agresivității se ascunde sentimentul de teamă, o teamă pentru un lucru pe care copilul îl percepe ca fiind un potențial pericol, ce-i amenință existența. Deși la prima vedere poate nu înțelegem logica din spatele fricii sale, să ne amintim că temerile umane sunt iraționale și 90% dintre lucrurile de care ne temem nu se vor întâmpla niciodată.

La fel se întâmplă și cu un copil, el simte teamă și pentru a face față experienței, va alege între cele două strategii – luptă sau fugă. Agresivitatea este rezultatul primei opțiuni, în cea de-a doua situație copilul recurgând la izolare, la a se închide în el însuși și la evitarea situațiilor noi.

Totodată, un răspuns agresiv poate ascunde în spatele său frustrare, furie, iritare, iar agresivitatea este modalitatea de exprimare a acestor sentimente. Copiii ce au fost neglijați și nu li s-a umplut rezervorul emoțional în primii 7 ani de viață, respectiv nu le-au fost satisfăcute nevoile emoționale, pot dezvolta un comportament agresiv, ei nefiind capabili să-și gestioneze propriile emoții.

Așa cum spuneam mai sus, agresivitatea este o formă de răspuns la emoțiile intense. Totodată, în cele mai multe situații, copilul agresiv a fost la rândul său o victimă, a părinților, fraților mai mari, a altor copii. Așadar, un copil agresiv are multe frustrări, resntimente, ură, neputință, tristețe și alte emoții acumulate, pe care simte nevoia să le elibereze. Furia este doar sentimentul de suprafață, este modalitatea de răspuns, însă sub aceasta sunt aglomerate alte emoții pe care copilul le-a înghesuit în “ghiozdanul său emoțional.

Preîntâmpinarea agresivității este întotdeauna de preferat. Copiii ce manifestă frecvent un comportament agresiv trebuie ajutați înainte ca ei să aibă o astfel de răbufnire. Soluțiile menționate mai jos au caracter preventiv și sunt esențiale pentru a evita manifestările agresive.

  • Modalitățile de eliberare emoțională sunt: plânsul, răsul sau tremuratul. Dintre acestea, cea mai intensă și eficientă este cea prin plâns. Crizele de plâns, chiar și cele intense, în care copilul pare că a pierdut controlul și reacționează exagerat, sunt rezultatul emoțiilor acumulate, ce nu au putut fi eliberate anterior. Totdată, lacrimile conțin cortizol, unul dintre hormonii stresului. Acesta este mecanismul natural al corpului de a elibera stresul din organism. Copiii ce au posibilitatea să folosească plânsul ca mijloc de descărcare, sunt mult mai puțin predispuși să utilizeze agresivitatea ca formă de răspuns. Este important de menționat aici că un copil va plânge atunci când se simte în siguranță și cu o persoană de încredere.

 

  • Oferă-i oportunitatea de a-și exprima frica și mânia. Altfel ele se vor acumula și duc la agresivitate și alte consecințe pe termen lung. Sunt utile jocurile ce creează un spațiu sigur pentru copil, să se manifeste. Luptele în genul celor corp la corp, skanderbeg, împinsul mâinilor tale în ale sale, sunt jocuri care îl ajută   să-și elibereze furia. La fel de util este și dansul, alergatul, sportul și orice altă formă de activitate fizică, pentru a pune în mișcare corpul și a canaliza energia furiei.

 

  • Ajută-l să empatizeze cu ceilalți. Atunci când copilul înțelege felul în care se simt cei pe care i-a rănit, este mult mai puțin probabil să fie agresiv. Putem face acest lucru adresându-i întrebări precum: “Cum crezi că s-a simțit băiețelul acela când l-ai lovit? ”, Tu ai trecut printr-o situație asemănătoare, cum te-ai simțit ? ”. Aceste întrebări trebuie adresate cu multă empatie și nu pe un ton acuzator, amintește-ți că scopul este acela de a-l ajuta să emptizeze cu celălalt.

 

  • Dezvoltarea moralității. Discutați aspecte precum: “Ce faci dacă observi un copil agresat de alți copii ? ”, Ce faci dacă un adult este agresorul ?”, Care sunt cele mai bune modalități de a-ți stăpâni furia ?”. De asemenea, este important să îi fie dezvoltat sentimentul de responsabilitate pentru propriile acțiuni.

 

  • Atunci când copilul vine către un adult de încredere pentru a-și spune problemele, este important să fie ascultat fără a fi judecat și fără a i se da sfaturi, dacă acestea nu-i sunt cerute.

 

  • Etichetele nu ajută. Un copil își formează imaginea de sine în funcție de ceea ce spun ceilalți despre el, iar acesta va face întotdeauna ceea ce se așteaptă de la el. Atunci când el aude frecvent că i se pune o etichetă, precum cea de copil rău sau agresiv, își va asuma această identitate. Nu o singură dată am auzit copii spunând : Ce sens are să spun adevărul, oricum nu mă crede nimeni ?”, sau Ce sens are să fac ceea ce mi se cere, oricum n-o să fac suficient de bine ?”. Atunci când primește o etichetă, copilul se simte descurajat și tinde să modeleze iar și iar acel comportament pe care ceilalți îl așteaptă de la el.

 

  • Observă și evidențiază ceea ce face bine. Cu toții avem calități și defecte, însă deseori promovăm o educație bazată pe critică, ce nu-i ajută pe copii. Această concepție, a criticii constructive, este adânc înrădăcinată în mentalitatea noastră. Scoate în evidență ceea ce face bine în procesul de gestionare a emoțiilor și ajută-l să-și observe progresele, să observe rezultatul favorabil al acțiunilor sale și să își aprecieze reușitele.

 

1 thought on “Cum putem preveni comportamentul agresiv?

  1. Pingback:Faurim Oameni | Agresivitatea preșcolarilor -

Comments are closed.