10 feluri în care îl poți ajuta pe copilul tău să îndrăgească cititul

Trăim într-o lume digitală, guvernată de telefon și televizor. Și noi, adulții, citim mult mai puțin, atrași fiind de ecrane. Dar copiii? Mai iubesc ei cărțile? Cum îi putem ajuta să pună mâna pe o carte nu din obligație, ci din curiozitate, cu bucurie și nerăbdare? Să citească până adorm cu cartea în mână?
Un studiu recent ne arată că atunci când le citim copiilor cu voce tare, ei se dezvoltă mult mai armonios din punct de vedere socio-emoțional și au mai puține șanse să dezvolte comportamente agresive.
Cum, să-i citesc copilului meu cu voce tare, chiar dacă el știe deja să citească?
Da!
  1. Cititul cu voce tare vă va ajuta să vă apropiați, să vă conectați, veți savura împreună cartea, veți trăi împreună suspansul. Indiferent de vârstă, atâta timp cât copilul își dorește, nu te sfii să-i citești cu voce tare!
Ce altceva poți face pentru a-l ajuta pe copilul tău să îndrăgească cititul?
  1. Faceți-vă timp pentru citit. Indiferent de cât de aglomerat vă e programul, rezervați-vă măcar jumătate de oră pe zi pentru citit în tihnă. Faceți din citit o activitate plăcută, relaxantă, care să vă aducă împreună. Un lucru pe care să-l faceți în fiecare zi pentru voi, cu placere.
  2. Cumpărați cărți împreună. Discutați despre cum ar trebui să fie o carte de calitate. Vorbiți despre ce îl atrage la o carte, ce tipuri de cărți preferă?
  3. Discutați cu copilul pe baza cărților îndrăgite: ce a simțit? Ce l-a emoționat? A râs? A plâns? A fost pus pe gânduri?
  4. Organizați un colț pentru citit. Poate fi un fotoliu, pot fi niște perne sau un colț de pat. Colțul pentru citit ar trebui să fie acel loc comod în care vă găsiți liniștea citind și în care copilul poate sta cu o carte în mână, relaxat, adâncit în aventură.
  5. Ai un copil mai mare care obișnuia să iubească cititul, iar acum nu mai vrea să deschidă o carte? Poate cărțile propuse i se par prea dificile, poate se simte descurajat. Încearcă să adaptezi oferta de cărți la interesele sale, la capacitatea sa de înțelegere și la abilitatea sa de a citi.
  6. Încercați să citiți și benzi desenate, reviste pentru copii, povești cu rimă, povești amuzante! Află ce îl atrage!
  7. Încurajează-l să îi citească el fratelui mai mic. Nevoia sa de competență va fi hrănită, va avea parte de timp special cu fratele mai mic și va redescoperi magia cărților!
  8. Citește și tu! Cum ar putea un copil să caleagă cititul, dacă te vede pe tine cu telefonul în mână? Alege un moment al zilei mai liniștit și citește. Spune-i că ți-ar plăcea să citiți împreună, fiecare din cartea sa.
  9. Dă-i acces la cărți de calitate! Lasă-i-le la îndemână! Va veni o zi când, atras de un titlu, va scote acea carte de pe raft și timpul se va comprima în paginile unei cărți.
Spune-mi ce părere ai despre ceea ce am scris, mai jos, într-un comentariu. Poate așa adunăm mai multe idei frumoase pentru a-i ajuta pe copii să îndrăgească cititul.
Iar dacă vrei să îmi citești articolele de parenting sau poveștile pentru copii, te invit să urmărești pagina Făurim Oameni.
Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *