Cum pui limite cu blândețe – în 8 pași

L-ai rugat o dată, i-ai spus a doua oară și a treia oară îți vine să țipi. Ai zice că nu te aude, dar e lângă tine. Se joacă liniștit în continuare și pare că îți ignoră nu numai cuvintele, ci și prezența. Nu vrei să țipi, nu vrei să îl ameninți, nu vrei să îl constrângi. Dar.. ce poți face?
Iată opt pași care te vor ajuta să fii ascultat:
“Connect before you correct” – adică înainte de a-i cere ceva, coboară-te la nivelul său, lasă-l să îți spună ce face, implică-te, ajută-l dacă îți cere asta. Oferă-i câteva minute atenția ta. Fii acolo. Privește-l cu adevărat. Apoi pune-i mâna pe umăr și spune-i ce ai de spus.
Privește-l. Se joacă cu lego. Are un proiect acolo: un castel sau un oraș. Nu se poate desprinde brusc. Cei mici nu au noțiunea timpului sau a urgenței, așa cum le avem noi. Înțelege-l: “Văd că încă nu ai terminat. Din păcate trebuie să plecăm. Crezi că mai ai nevoie de 5 minute? Ok. Apoi mergem.”
Oferă-i opțiuni: “Vom ieși afară. Îți dorești să porți tricoul roșu sau pe cel verde?” sau: “Trebuie să plecăm. Ți-ai dori să luăm cartea cu noi ca să te mai uiți prin ea în mașină?”.
Ce putem face pentru a arăta empatie?
– Putem oglindi sentimentele copilului, arătându-i astfel că înțelegem prin ce trece: “Te simți trist pentru că tata a trebuit sâ plece la serviciu. Ai fi vrut să mai stea acasă”.
– Implinindu-i dorinta în imaginar: “Ți-ai fi dorit să nu fie închis magazinul și să putem cumpăra covrigi. Știu că îți plac foarte mult. Mi-ar plăcea să îți pot cumpăra toți covrigii din lume și să ți-i ofer!”.
– Pur și simplu ascultându-l, fără a încerca să îl inveseliți pe copil, să schimbați subiectul sau să îi oferiți ceea ce își dorește atunci când este un lucru periculos sau ceva care încalcă limitele familiei.
– Lăsându-l pe cel mic să plângă în brațele voastre, să își descarce astfel frustrarea, teama sau furia intr-un mediu sigur și plin de iubire.
Invită-l la joacă. Dacă nu are emoții pe care să trebuiască să le descarce, copilul cel mai probabil nu va refuza o invitație la joacă. Iată aici câteva idei jucăușe pentru a-l convinge să iasă repede pe ușă.
Nu aștepta să ajungi în punctul ACELA. Uneori le oferim copiilor prea multe ocazii să ne asculte. Credem că dacă îi rugăm și le explicăm, la a patra rugăminte vor asculta. Apoi, a cincea oară nu îi mai rugăm, ci ne enervăm. Treci, așadar prin pașii de mai sus, dar nu îți fie teamă să fii ferm, dar blând.
Îmbățișează emoțiile care apar. Este normal ca cel mic să nu fie mulțumit, să își exprime frustrarea. Emoțiile, oricât de neplăcute pot să pară, trebuie lăsate să își urmeze cursul, să își transmită mesajele. Copilul are voie să plângă în brațele tale și să îți spună că nu își dorea să facă acum x lucru.
Pune deoparte amenințările, constrângerile, pedepsele. Nici măcar statul la colț nu e o idee bună, am scris mai pe larg despre asta aici.
De fapt, uitâ cu totul de ceea ce ține de parentingul condiționat sau de retragerea iubirii. Toate astea nu vă vor ajuta în relația voastră pe termen lung.
Dacă te-am inspirat, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni
(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!

1 thought on “Cum pui limite cu blândețe – în 8 pași

  1. Pingback:Faurim Oameni | Secretul pentru a pune limite cu blândețe și fermitate -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *