
La Jocul de astăzi îți propun câteva idei pentru a depăși cu brio situația:
- Jucați-vă de-a v-ați ascunselea. Lăsați copilul să se ascundă, lamentați-vă că nu îl găsiți. Apoi puneți-l pe el să vă caute, să vă găsească, lăsați-l să câștige jocul în final.
- Fugiți de el în parc: jucați-vă de-a hoții și polițiștii și fugiți de polițist, lăsându-l în cele din urmă să vă prindă.
- Pe drumul spre casă, puteți să îi propuneți să sară într-un picior cât poate de mult.
- Jucați jocul semaforului: la verde alergăm împreună, la galben încetinim, iar la roșu ne oprim. Jucați-l de mai multe ori. Când copilul ajunge mai aproape de stradă strigați galben și apoi roșu.
- Folosiți-vă de o “baghetă magică” pentru a vă îngheța unii pe alții în diferite ipostaze hazlii.
- Jucați-vă de-a trenulețul: unul dintre voi e locomotiva, celălalt e vagonul. Nu vă puteți despărți. Faceți zgomote caracteristice, scoateți “fum” și “aburi”. Îmbarcați călători. Puneți și copilul să fie locomotiva și lăsați-l să decidă încotro se îndreaptă trenul.
De ce funcționează aceste jocuri?
- Pentru că hrănesc nevoia de independență a copilului printr-o manieră sigură, ludică.
- Pentru că râsul eliberează stresul, temerile, anxietatea.
- Pentru că jocul ne apropie, ne conectează, iar iubirea față de părintele implicat în jocul său îl face pe copil să uite de orice joc de putere.
Sper că v-am ajutat. Este într-adevăr “o perioadă” în viața multor familii, dar, cum implicațiile pot fi serioase, problema trebuie rezolvată, iar prin amenințări sau țipete nu ajungem nicăieri. Ca întotdeauna, atunci când vorbim pe limba copiilor – când ne jucăm cu ei – obținem cele mai bune rezultate.
Dacă doriți să citiți povești pentru copii, sugestii de jocuri sau articole de parenting necondiționat, cu empatie și cu limite puse cu blândețe, vă invit să urmăriți pagina de facebook Făurim Oameni.(Like, Follow – see first – ca să vă și apară în news feed). Mulțumesc!