Secretul unei vacanțe reusite

Pentru cei care se pregatesc de plecare in vacanta de sarbatori, un articol proaspat despre ce putem face pentru a avea un concediu fara (prea multe) crize de furie, cu voie buna si relaxare. Publicat initial ca guest post pe www.parinticalatori.ro.

Se apropie sărbătorile și, odată cu ele, și mult așteptatele vacanțe: la bunici, la munte, poate chiar în zone mai calde. Cu toții ne dorim ne relaxăm, petrecem timp de calitate cu familia și uităm de griji.
Dar, atunci când ai copii, relaxarea este o noțiune de mult uitată și uneori pare în vacanțe totul merge anapoda: copiii nu se mai culcă la ora obișnuită, ceilalți membri ai familiei nu rezonează mereu cu felul în care părinții îi cresc pe cei mici, iar uneori stresul determinat de făcutul bagajelor și călătoria cu unul sau mai mulți copii mici se vede în reacția copiilor.
Ce putem face pentru a avea o vacanță reușită?
 • La noi a funcționat planificăm totul dinainte, astfel încât nu avem surprize. Am rezervat camera la hotel, am verificat sunt child-friendly, am știut ce soluții avem cu privire la mâncare în cazul în care ce găsim la restaurantul hotelului nu îi este pe plac sau nu e ok.
 • Am încercat pe cât posibil păstrăm același program, respectându-i copilului nevoile de hrană și de odihnă, astfel încât nu devină irascibil din cauza foamei sau a oboselii.
 • I-am spus dinainte tot ce se va întâmpla, l-am pregătit cu câteva zile înainte de plecare și i-am spus în fiecare zi ce vom face azi și mâine.
 • Cand vom merge cu avionul avem de gând îi povestim despre diferitele etape, despre ce e voie și ce nu și vom citi despre călătoriile cu avionul.
 • Cand am mers cu mașina am avut mereu jucării la noi, cărți cu activități, gustarele și muzică pentru copii. Mereu ne-am asigurat plecăm cu copilul mâncat și odihnit și avem destul timp pentru 2-3 opriri pe drum pentru nevoi fiziologice sau doar pentru a ne dezmorți. Am avut grijă nu petrecem mai mult de 3-4 ore în mașină, astfel încât nu ajungem epuizați la destinație. Am împărțit așadar drumul în mai multe bucăți și așa lucrurile au mers mai bine.
 • Am încercat nu încărcăm programul cu prea multe activități, astfel încât nu ne stresăm nu reușim facem un anumit lucru. O activitate sau excursie nouă într-o zi am descoperit este suficientă.
 • Am învățat nu ne așteptăm putem face lucrurile pe care le făceam înainte în concediile în doi. Nu poți merge la un muzeu de artă cu un copil de 3 ani, nu prea poți sta pe plajă cu un cocktail în față timp de o oră și nu ai cum ieși seara în oraș dacă nu ai și bunicii cu ține. Atunci când ne-am adaptat așteptările la realitate lucrurile au mers mai bine.
 • I-am oferit dragoste, atenție și timp împreună copilului.
 • Am luat cu noi câteva cărți de acasă pentru a citi înainte de culcare. Totul este nou în vacanță și este bine ca măcar înainte de culcare ne relaxăm într-un mod familiar.
 • Am avut grijă, la fel ca acasă, la meniul copilului, astfel încât nu ajungă devină hiper-activ de la zahăr sau nu se simtă bine din cauza a ceea ce a mâncat.
 • Am avut multe gustări cu noi, astfel încât evităm crizele cauzate de foame.
 • Si, nu în ultimul rând, am avut grijă ne relaxăm noi, fim disponibili și ne bucurăm cât mai mult de vacanță.
Sper va ajute ideile de mai sus și aveți concedii cât mai frumoase împreună cu cei mici!
Pentru alte articole de parenting invit urmăriți www.faurimoameni.ro. Mulțumesc!