Importanța și utilitatea jocului (I)

Cum poți „asculta” jocul copilului

Care sunt cele mai dragi amintiri din copilărie? Câte dintre aceste momente frumoase au fost cu părinții tăi? Și în câte dintre ele vă jucați?

Fără doar și poate, clipele în care te jucai împreună cu părinții sau bunicii sunt parte din sufletul tău.

Jocul este o modalitate excelentă de conectare, de hrănire afectivă prin atenția pe care părintele o dăruiește copilului.

Jocul este și un foarte bun instrument de a asculta și de a înțelege lumea copilului, de a deschide poarta spre sufletul său.

Copilul folosește jocurile pentru a înțelege lumea și pentru a da sens experiențelor sale de viață.

Jocul este folosit în două sensuri:

  • Pentru învățare – când copilul se joacă „de-a gătitul”, „de-a magazinul”, „de-a meșterul”;
  • Pentru vindecare – când copilul încearcă să integreze anumite experiențe de viață; spre exemplu după ce merge la doctor, vine acasă și se joacă „de-a doctorul” cu păpușile sale.

De cele mai multe ori, atunci când observăm un copil care se joacă, noi ne gândim că el se relaxează, însă, copilul este într-un proces intens în care acumulează cunoștințe și dezvoltă abilități.

Creierul său lucrează pentru a pune bazele structurilor neuronale care mai târziu îl vor sprijini să înțeleagă operații complexe, precum cele matematice, scrisul, cititul și așa mai departe.

În primii ani de viață, copilul pune bazele nivelului de inteligență pe care îl va atinge la maturitate. Fie că vorbim despre IQ (coeficientul de inteligență) sau EQ (coeficientul de inteligență emoțională), primii șapte ani de viață au o importanță deosebită pentru nivelul acestora. Iar aceștia sunt anii în care copilul învață prin joc.

Copiii înțeleg și interpretează lumea prin jocuri și povești.

Astfel că, atunci când copilul te invită să vă jucați împreună, îți deschide o poartă de comunicare spre lumea sa.

Prin joc, copilul reușește să transmită acele mesaje care sunt mai dificil de verbalizat. Spre exemplu, după apariția unui nou frate putem regăsi în jocul copilului teama de a pierde iubirea părinților.

Privește jocul ca o modalitate de comunicare cu cel mic. Imaginează-ți că stai la masă cu un prieten și afli ce are să îți spună, ce a făcut la grădiniță în ziua respectivă, cum s-au comportat ceilalți cu el în lipsa ta.

La fel cum noi povestim ce am făcut în decursul zilei, partenerului sau unui bun prieten, la fel și copilul își povestește experiențele prin joc.

În aceeași măsură, jocul sprijnă conectarea dintre părinte și copil. Conectarea ajută la o mai bună cooperare și la dezvoltarea armonioasă a copilului.

Un alt mod în care poți folosi jocul este pentru a-l sprijini pe copil să-și depășească temerile.

Jocul este un foarte bun aliat atunci când copilul se confruntă cu anumite frici, fie ele din registrul real (precum teama de aspirator, de apă, de a se lăsa tuns) sau din registrul fantastic (de monștri, de întuneric).

În următorul articol vom publica nouă tipuri de jocuri care îți sunt utile în relaționarea cu cel mic. Jocuri pentru depășirea temerilor, pentru reconectarea după o lungă perioadă de timp, jocuri pentru dezvoltarea emoțională, motrică și cognitivă a copilului.