Fobiile copiilor – frica de a se spăla pe cap

“Nu mă spăl pe cap!”

“Nu azi, mâine!”

.. şi lista poate continua. Abia când fiul meu a ajuns în jurul vârstei de doi ani am început să trecem şi noi prin asta. Într-adevăr, frica nu şi-o exprimă cu atâtea cuvinte, dar mesajul e clar: nu vreau să fiu spălat pe cap. În cazul nostru frica este să nu îi între apă în ochi. Există însă şi frica de a nu îi intra şampon în ochi, frică de înec, şi, după cum am auzit, frica de a nu ajunge şi el pe scurgerea de la cadă, la fel ca apa.. Aceste frici nu sunt mereu logice pentru noi adulţii, dar copiii au în mod evident un motiv foarte puternic pentru care reacţionează atât de vehement atunci când este nevoie să fie spălaţi pe cap. Iată mai jos câteva metode cu ajutorul cărora puteţi trece bine peste această etapă:

  1. Încearcă să îi oferi copilului puţin control: întreabă-l dacă vrea să fie spălat pe cap. Dacă refuză, şi de multe ori la început o va face, acceptă-i răspunsul şi mai lasă-l o zi – două înainte de a-l întreba iar. Îl poţi întreba şi dacă preferă să fie clătit cu duşul sau cu o cană.
  2. Ia o păpuşă (cu păr), murdăreşte-o şi propune-i copilului să o spele el pe cap. Încercaţi această activitate separat de momentul băii, astfel încât să nu resimtă nici o presiune exterioară pentru a fi spălat şi el pe cap. Vorbeşte cu copilul în timp ce va jucaţi cu păpuşa. Oferă-i acelaşi şampon ca cel folosit pentru spălarea părului său şi spune-i că şi păpuşii îi este frică să nu îi între apă sau şampon în ochi. Oferă-i mai multe alternative pentru a clăti păpuşa (cu duşul, cu cana sau chiar cu un prosop umed). Ştergeţi-o pe păpuşă la ochi şi vorbiţi despre grija pe care o aveţi în timpul spălării pe cap. După ce copilul se simte relaxat cu acest joc, puteţi lua păpuşa şi în cadă în timpul băii, ca să facă şi ea baie cu copilul. Există şanse să accepte să se spele amândoi pe cap.
  3. Lasă-l să te spele el pe cap. Prefă-te că îţi e frică şi fă din asta un moment amuzant pentru amândoi. Oferă-i controlul pe deplin copilului şi ajută-l prin joc să îşi elimine din frica acumulată.
  4. Încearcă să îl speli pe cap doar cu un prosop. Îi poţi uda părul cu prosopul, apoi pui puţin şampon pe prosop şi în felul asta îl săpuneşti. Pentru clătire, foloseşte acelaşi prosop clătit, înmuiat în apă şi stors puţin. În felul acesta nu îi intră deloc apă sau şampon în ochi şi reuşeşti (deşi mai greu) să îl speli pe cap.
  5. Încearcă să agăţi sau chiar să lipeşti de tavan o jucărie sau ceva care îi atrage atenţia şi îi place copilului. Când vine momentul clătirii, spune-i să se uite la jucărie şi, în timp ce o face, clăteşte-l cu grijă pe cap. Ai grijă să îl informezi in prealabil pe cel mic cu privire la ceea ce are să se intample, astfel încât să nu se transforme totul într-o nouă criză.
  6. Ajută-l să îşi înfrunte frica. Aceasta este poate cea mai dificilă variantă dintre toate cele prezentate mai sus, dar şi cea care, dacă aveţi răbdarea şi perseverenţa necesare, dă roade cel mai bine. Începeţi încet şi, de îndată ce copilul dă semne că nu îşi doreşte să continuaţi cu spălatul pe cap, vă opriţi. În felul acesta el va înţelege că părinţii îi sunt alături şi nu îl forţează, ci îl ajută să îşi depăşească frica. Trebuie vorbit cu copilul în tot acest răstimp, căci el are nevoie să şi audă că îi sunteţi alături şi îl înţelegeţi, îl ţineţi în braţe: “Nu îţi place să te spăl pe cap. Nu îţi place să îţi între apă în ochi şi îţi e frică să nu se întâmple iar asta. De fiecare dată când te-am spălat erai supărat şi speriat iar eu te-am spălat în continuare pe cap şi ai simţit că nu te ascult.” Dacă la aceste cuvinte copilul începe să plângă mai tare, atunci înseamnă că sunteţi pe drumul cel bun pentru a scăpa de această frică. Încet-încet veţi avansa de la “Nu mă spăl pe cap” la “Mă spăl doar la spate”, apoi “Nu îmi da cu şampon” şi, în cele din urmă, la mult aşteptatul “Mă spăl”. Din păcate, această tehnică implică să nu îl spălaţi pe copil pe cap decât atunci când este el pregătit şi asta poate însemna nişte luni bune în care apa şi săpunul nu se întâlnesc cu firele de par. Această metodă, descrisă în detaliu de Dr. Laura Markham, prezintă cea mai bună cale de a depăşi acest moment.

Orice metodă preferaţi sau orice metode alegeţi să combinaţi, gândiţi-vă de fiecare dată la sentimentele copilului şi nu la când s-a spălat ultima oară, cât de obosiţi sunteţi sau cât de repede l-aţi putea spăla fortandu-l. Cu blândeţe, dragoste, înţelegere şi răbdare orice obstacol poate fi depăşit mai uşor.