
E weekend, poate chiar și timp de relaxare, timp pe care îl petrecem cu familia și, pentru noi, părinții, timp de joacă cu cei mici.
Va împărtășesc așadar o idee de joc cu copiii, uneori pentru cei micuți, de câteva luni, alteori pentru cei măricei.
Jocul de astăzi se bazează pe principiile Montessori și se adresează copiilor mai mari, de peste 2 ani. Este de fapt o activitate, nu un joc, dar cei mici văd totul ca fiind un joc, chiar și mâncatul. În funcție de interesul, vârsta și dezvoltarea copilului, activitatea poate fi adaptată.
Vârstă recomandată: 2 – 12 ani.
Materiale folosite:
- Un ghiveci cât mai încăpător
- O lopățică
- Diferite plante sau semințe: o zambilă (pentru a vedea că are bulb), un bob de fasole încolțit (îl puteți pune la încolțit într-un pahar mic cu vată îmbibată cu apă), boabe de grâu, un fir de mentă, busuioc sau pătrunjel (cu rădăcină). Cele din urmă se pot găsi aproape în orice sezon în supermarketuri.
- Apă
Ce urmărim să dezvoltăm prin acest joc:
- Cultivarea răbdării,
- Învățarea părților unei plante (rădăcină – care poate fi de mai multe feluri, bulb, tulpină, floare, frunze),
- Hrănirea nevoii de competență: copilul pune singur pământul în ghiveci, sădește planta, o udă,
- Dezvoltarea înțelegerii prin joaca senzorială,
- Deprinderea de a face o acțiune repetitivă, zilnic, cu un anume scop: udarea plantelor pentru ca ele să crească,
- Înțelegerea faptului că nimic nu trebuie risipit: mai bine cultivăm condimentele în casă, decât să cumpărăm prea multe de la piață și apoi să le aruncăm,
- Înțelegerea ciclului vieții: tot ce e viu se naște și moare sau se ofilește la un moment dat.
După cum v-ați dat seama, activitatea e simplă: sădiți împreună cu copilul într-un ghiveci cât mai mare mai multe tipuri de plante: rădăcinoase, flori, semințe de grâu, condimente. Prin varietate copilul le va diferenția mai ușor și va înțelege că fiecare are ritmul său și utilitatea sa. Aveți grijă totuși să nu puneți laolaltă plante care trebuie udate des cu plante care nu au nevoie de multă apă.
Interesant ar fi dacă ați avea cum să plantați semințele într-un vas de sticlă, transparent, la marginea sa, astfel încât să se vadă cum se dezvoltă rădăcina și planta.
Această activitate poate fi făcută atât cu copii micuți, de 2-3 ani (cu ceva ajutor), cât și de către copii mai mari, care pot alege ei plantele sădite și pot avea grijă pe termen lung de ele.
Activitatea este atât o joacă senzorială cu apă și pământ, cât și un bun punct de plecare pentru discuții despre plante, tipurile lor, utilitatea fiecareia (fie ea și cu scop pur decorativ), părțile plantelor și ciclul natural al vieții.
Sper că v-am fost de ajutor cu această idee de joc și vă aștept sâmbăta viitoare cu o nouă sugestie! Un weekend plăcut va doresc!
Lasă un răspuns