Provocarea spălatului pe dinţi

Specialiştii susţin (şi pe bună dreptate) , odată ce dinţii apar, ei trebuie spălaţi de două ori pe zi, timp de două minute. Ştim cu toţii asta, dar deseori chiar şi noi, adulţii, nu stăm două minute ne spălămdinţii şi amânăm vizitele la dentist. Iar în privinţa celor mici sunt puţini părinţi care îi conving cu succes se lase spălaţi pe dinţica la carte”. De obicei totul începe bine şi încetîncet se transformăîntr-o luptă de putere pe care nu ne-o dorim.
Vin în acest articol cu câteva idei şi exemple cu privire la ce puteţi face pentru a reuşi îi spălaţi pe cei mici cât de bine este posibil şi într-o atmosfera liniştită.
Pe bebeluşii cărora abia le-au ieşit dinţii (şi îi au de exemplu doar pe cei din faţă), îi puteţi spăla cu uşurinţă folosind o compresă sterilă înmuiată în ser fiziologic. Am primit acest sfat de la pediatru şi l-am implementat cu succes – cel mic s-a obişnuit astfel cu faptul trebuie fie spălat şi dinţişorii au fost curaţi. Apoi, după ce mai creşte, puteţi încerca folosiţi degetarul de silicon şi periuţele de dinţi speciale pentru copiii până în doi ani.
Pe măsură ce cresc, copiii încep refuze din ce în ce mai mult fie spălaţi pe dinţi: refuzul poate fi total sau pot accepta fie „spălaţitimp de maxim 5 secunde, timp în care nu reuşeşti îi cureţi dinţiieficient. Ce putem face?
În primul rând este bine ca cei mici ne vadă pe noi, adulţii, spălându-ne pe dinţi zilnic. Le oferim astfel un exemplu şi ei văd şi înţeleg şi noi trecem prin aceeaşi rutină ca şi ei, fără excepţii.
Puteţi jucaţi şi le spălaţi dinţii păpuşilor (chiar dacă nu îi au realmente). Sau, tot în joc, puteţi greşiţişi încercaţi îi spălaţi mâinile sau picioruşele cu periuţa. Cel mic va râde şi va spune nu ştiţi cum se face şi e posibil lase îl spălaţi pe dinţi, sau ia periuţa din mâini şi se spele singur. Îl puteţi totodată lăsa spele el pe dinţiîn acest fel deţin şi ei controlul şi pot deveni mai dispuşi lase îi spălaţi.
Un alt joc care la noi a funcţionat de minune a fost le lăsăm pe păpuşi îl spele pe dinţi. Am folosit două păpuşi care se introduc pe mâini şi i-am lăsat pe buburuză şi pe şoricel îl spele. Nu ştim cât vafuncţiona şi acest joc, dar deocamdată îşi doreşte îl spele buburuza şi şoricelul, iar noi suntem încântaţi de cât de uşor merg lucrurile.
În unele cazuri poate funcţiona şi varianta în care nu folosiţi pastă de dinţi. Uneori problema nu vine de la periajul în sine, ci de la gustul sau textura pastei de dinţi. Alteori, cum a fost în cazul nostru, problema vine de la periuţă. A fost bine cel mic ne-a spus îl gâdilă când îi intră perii între dinţi şi am trecut la periuţe de silicon pe care pot îndrăzni chiar spun le îndrăgeşte.
Uneori poate fi util îl lăsaţi pe cel mic preia controlul şi se spele şi singur în zonele în care nu acceptă fie spălat de voi. Şi, dacă tot vorbim de control, nu uitaţi îi oferiţi opţiuni: cu careperiuţă de dinţi vrea se spele sau cu care pastă de dinţi (noi avem două periuţe şi două paşte de dinţi pentru copii, cu arome diferite).
Uneori şi cântecelele ajută, pentru binedispun atmosfera şi îndeamnă la joc şi veselie.
Orice variante alegeţi, nu uitaţi trebuie atât reuşiţi îl spălaţi pe cel mic pe dinţi zilnic, cât şi nu îl forţaţi în acest proces.