Am crescut cu sintagme de genul:
“Unde dă mama crește!”
“Bătaia e ruptă din rai!”
“Eu te-am făcut, eu te omor!”
Acestea sunt cuvinte care ne-au intrat în suflet.
Știai că..
“..Doar 38% dintre părinți recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie.
..În schimb, 63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă de către părinții lor.
..Doar 20% dintre părinți apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului.
..18% dintre copii afirmă că au fost bătuți acasă cu bățul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.
..Corecțiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinților, și într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic.”
Mai multe detalii pe tema celor de mai sus găsești aici.
Ce putem face așadar? Psih. Alina Porumboiu ne-a vorbit în articolul trecut despre cum reducem din intensitatea stresului trăit de părinte, pentru a oferi o fereastră de timp în care părintele iubitor să poată găsi un răspuns diferit la comportamentul “inacceptabil” al copilului.
Astăzi, Psih. Alina Porumboiu ne invită să ne uitam cu atenție la ce se întâmplă, de fapt, in lipsa unor resurse interioare de a face față copilului în anumite momente:
Când spun resurse nu mă refer atât de mult la informații. Plec în continuare de la premiza că ai intrat deja în contact cu diferite strategii de parenting echilibrat și că în multe situații, ști deja ce este de făcut.
Ci mă gândesc la resurse ca: răbdare, rezistenta ta la situații inconfortabile, flexibilitate, capacitatea de a nu fi ușor distras. Lucruri care te ajută să faci ceea ce știi că poți face.
Par abilitați scoase dintr-un CV, și da, chiar avem mare nevoie de ele în CV-ul nostru de părinți. Doar că odată obținute, nu înseamnă că sunt acolo pentru totdeauna. Ele fluctuează continuu, răbdarea ta se consumă treptat pe parcursul zilei și iritabilitatea crește pe măsură ce apare oboseala. Ele fluctuează mult și au nevoie de antrenament continuu.
Cum poți crește aceste abilități?
Răbdarea:
Asigură-te că nu iți amâni la nesfârșit nevoi cu adevărat importante și presară în fiecare zi momente scurte care să le hrănească. Altfel răbdarea ta va fi deja la limită.
Rezistența la situații inconfortabile:
Fă lucruri care să te scoată din confort în fiecare zi astfel încât să poți controla cât și cum alegi să te provoci. Nu aștepta până ce copilul tău va face asta pentru tine.
Flexibilitate:
Fă lucruri cu corpul tău care să crească flexibilitatea (yoga, stretching, pilates, dans, plimbări în parc). Există o legătură foarte strânsă între rigiditatea din corp și rigiditatea din minte (însă despre asta am să vorbesc într-un alt articol).
Capacitatea de concentrare sau de a nu fi ușor distras:
Pare ciudat că ți se cere acest lucru în rolul tău de părinte, însă cu cât ești mai ușor de distras, cu atât relația cu copilul tău poate fi mai des întreruptă și asta îi va creste nivelul de anxietate și agitație. Pune telefonul deoparte, alege să te joci doar cu el pentru o perioadă de timp, nu te lăsa ușor interupt în conversația cu el.
Am pus aici accent pe acea pălmuță inofensivă, însă poți extrapola si la cuvinte jignitoare sau o tonalitate agresivă. De asemenea, citind acest articol, poți simți că nu este nici pe departe cazul tău, însă tocmai faptul că te afli ceva mai mult în control față de alți membri ai familiei sau alți părinți, te poate aduce în rolul de a-i ajuta.
Acest articol a fost scris de către Psih. Alina Porumboiu pentru comunitatea Făurim Oameni.
Psihoterapeut si consilier educațional, mama unui baiețel de 5 ani și jumătate, Luca, Psih. Alina Porumboiu spune despre ea:
„Am petrecut ultimii 10 ani în preajma copiilor, din diferite roluri, și este o călatorie continuă catre sufletul lor, către a înțelege încă o bucățică din acest proces numit „a crește mare”.”
Pe Psih. Alina Porumboiu o puteți găsi scriindu-i pe adresa: alinaporumboiu@yahoo.com.
Alina Porumboiu face parte și din grupul Făurim Oameni – ajutor în parenting și este co-autoarea cursului Kit de ajutor emoțional pe care îl puteți accesa gratuit în cadrul grupului.