Cum îmi determin copilul să poarte masca?

Ești singură acasă cu copilul și trebuie să faci cumpărături. Nu ai cum să pleci fără el sau să nu îi pui mască. Dar el refuză. Ce poți face?

Copiii în general rezistă vehement la a fi constrânși, au preferințe legate de hainele pe care le poartă, nu acceptă să îi strângă ceva, să îi irite. Dar, în același timp, uneori nu avem încotro.

Ce facem pentru a convinge copilul să poarte masca?

Îi putem explica de ce este necesară, îl putem constrânge, sau..

Ne putem juca!

Ia masca și spune-i că îi arăți cum se pune, apoi poart-o pe genunchi, pe coate, pe ochi. Stârnește-i râsul pentru a-l detensiona și lasă-l să îți explice el cum se face corect. Sunt mai mari șansele ca așa să își dorească să o poarte.

Sau: pune-ți masca și prefă-te că mergi la cumpărături, în bucătărie. Lamentează-te cu privire la cât de incomodă este, roagă-l să te lase să ți-o dai jos și privește-l cum joacă el rolul adultului responsabil. La final vezi dacă acceptă să o facă.

Dacă jocul nu funcționează..

Să nu uităm de puterea empatiei:

“Înțeleg, dragul meu, că nu îți dorești să o porți. Te incomodează.”

Lasă-l să își exprime frustrarea, de cele mai multe ori copilul are doar nevoie să știe că cineva îl înțelege.

Tot nu cooperează?

Roagă-l să te ajute să găsești o soluție!

Puteți merge împreună la cumpărături purtând măștile și puteți lua mai puține produse astfel încât să nu dureze prea mult totul.

Ori poți ieși doar tu de îndată ce partenerul ajunge acasă. Asta poate însemna să nu mănânce ceea ce își dorește la cină.

Cu cât copilul caută mai multe soluții, cu atât sunt șanse mai mari să reușiți să rezolvați problema, poate chiar cu el acceptând într-un final că va merge la cumpărături purtând masca.

Acestea fiind spuse, sper că te-am ajutat cu acest articol, care ar fi bine să nu mai fie de actualitate peste jumătate de an.

Pentru articole perene despre cum ne gestionăm furia, despre cum punem limite sau chiar despre idei de jocuri ori povești pentru copii te invit să urmărești pagina Făurim Oameni.

Iar dacă ai nevoie de ajutor și susținere în tot ceea ce privește parentingul, dacă ești în căutarea unei comunități de părinți informați și psihologi, te invit să faci parte din grupul Făurim Oameni – ajutor în parenting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *