Iată ce trebuie să știi înainte de a vizita un nou-născut

Viața se schimbă mult odată cu apariția unui nou-născut în familie. Oboseala se instalează și, odată cu ea, răbdarea și înțelegerea părinților se diminuează. În acest context apar vizitele multor rude și prieteni care, deși bine intenționați, pot uneori pună în dificultate familia.

 

Iată, așadar, ce trebuie să știi înainte de a face o vizită prietenilor a căror familie tocmai s-a extins:

 

  1. Sună înainte de a veni. Deși nou-născuții dorm circa 18 ore pe zi, acest timp este foarte fragmentat iar părinții abia dacă reușesc să mănânce și să prindă câteva ore de somn. Așadar nu veni neinvitat deși poate înainte făceai asta fără probleme. Mai mult decât atât, așteaptă să ți se dea undă verde pentru a veni în vizită. Sună înainte și întreabă care ar fi cea mai potrivită oră la care poți fi primit.
  2. Întreabă dacă e nevoie să aduci ceva. Poate să pară ciudat, dar în primele luni după naștere nici unul dintre părinți nu are timp de gătit sau de treburile casnice așa cum probabil aveau înainte de apariția bebelușului. Așadar, întreabă dacă au nevoie să le aduci un fel de mâncare sau dacă au nevoie să îi ajuți cu câteva cumpărături. Este un gest simplu care nu necesită mult efort, dar înseamnă foarte mult pentru proaspeții părinți!
  3. Nu veni dacă ești bolnav sau dacă copiii tăi sunt bolnavi. Asigură-te că atunci când ajungi în vizită, nu aduci cu ține decât voie bună și ajutor!
  4. Poate că fiul tău mai mare vrea să îl vadă pe bebe. Explică-i totuși că este un bebeluș foarte sensibil și îl veți putea vizita împreună când va mai crește, peste câteva luni. Copiii mai mari pot fi purtători de diferite boli luate de la grădiniță sau din parcuri și pot face multă gălăgie în casă. Părințîi nou-născutului nu își doresc decât să vă vadă și să aibă și liniște în același timp, nu să trebuiască să strângă apoi prin casă sau să ajungă la spital cu micuțul din cauza unei greșeli ce putea fi evitată.
  5. Îmbracă-te cu haine proaspăt spălate sau, dacă e vara, ia cu ține mai bine niște haine de schimb în cazul în care sunt șanse să îl iei pe micuț în brațe. Este foarte probabil să nu îl iei pe nou-născut în brațe și ar fi bine să întrebi dacă o poți face în cazul în care îți dorești. Orișicât, ar fi o idee bună să ai cu tine haine de schimb din bumbac, fără paiete sau alte aplicațîi care pot să zgârie pentru această eventualitate.
  6. Nu te da cu parfum. Copiii mici sunt foarte sensibili la mirosurile puternice. O piele curată este mult mai apreciată de cei mici.
  7. Ai grijă să nu fumezi înainte de vizită sau în timpul ei. Fumul este nociv chiar dacă este doar impregnat în haine sau expirat în preajma copilului.
  8. Ai grijă la inelele cu pietre care pot zgâria foarte ușor! Le poți scoate înainte de a-l mângâia pe micuț sau le poți lăsa pentru câteva ore acasă.
  9. Nu face gălăgie când intri. Nu poți ști cât de sensibil e copilul. Totodată, ar fi bine să îți ții telefonul pe modul silențios, întrucât cei mici se pot speria și de sunetele care nouă ni se par banale.
  10. Spală-te pe mâini de îndată ce ai intrat în casă. Chiar dacă locuiți în același bloc și ai venit doar cu liftul, este necesar să te speli pe mâini pentru că ai atins butoanele liftului, iar acestea nu sunt chiar curate.
  11. Evită să atingi sau să pupi bebelușul (mai ales pe mâini pe care și le poate băga în gură apoi) de îndată ce îl vezi. Întreabă înainte dacă îl poți mângâia sau dacă îl poți pupa (în cazul în care nu reziști și trebuie să faci asta).
  12. Dacă îți dorești să faci o poză celui mic, ai grijă să scoți blitz-ul de la camera foto sau telefon, întrucât îi poți răni vederea. Totodată, întreabă dacă poți posta poza online (dacă dorești să faci asta), nu toți părinții sunt încântați să fie puse poze online cu copiii lor, chiar și de către prieteni.
  13. Dacă vrei să oferi niște bani în dar, nu îi pune lângă copil sau în hăinuțele sale. Cel mai bine este să îi oferi în plic părinților.
  14. Întreabă dacă poți ajuta cu ceva. După cum spuneam la început, chiar dacă le cumperi părinților două pâini de la magazin pentru că au rămas fără pâine, ei vor vedea în asta un gest minunat, căci se vor simți înțeleși în această perioadă dificilă.
  15. Nu sta mai mult de 30 minute / o oră. Programul familiei este încărcat, deși nu pare, și e posibil că părinții să prefere să mai prindă o oră de somn. Își doresc să vă și vedeți, dar somnul este deseori mai important. Vizitele lungi vor reveni în program o dată cu trecerea timpului.
  16. Ascultă grijile părinților și întreabă-i (atât pe mamă, cât și pe tată) cum se simt, dacă au nevoie de ajutor cu orice și dacă au nevoie să mai stați de vorbă cu altă ocazie pentru a se putea descărca de emoțiile și eventualele frustrări pe care le simt.

 

Și nu în ultimul rând:

 

Fiți cu zâmbetul pe buze și gândiți-vă că țînând cont de sfaturile de mai sus veți reuși să petreceți ceva timp cu niște prieteni vechi, să îi ajutați și să le arătați că le sunteți alături! Și încet-încet timpurile când petreceați vremea la terasă sau la munte vor reveni, ușor schimbate totuși în lumina interacțiunii cu noul membru al familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *