Fumatul în timpul sarcinii poate să afecteze sănătatea copilului, crescând riscul de apariție a:
– Sindromului de moarte subită
– Astmului
– Infecțiilor respiratorii
– Obezității infantile
Dar ce se întâmplă după naștere? Este oare în regulă ca un adult să fumeze în preajma copilului? Nu mai există vreun risc asupra sănătății sale odată ce s-a născut?
Un studiu recent, din decembrie 2019, publicat în The Journal of Child Psychology and Psychiatry evidențiază legătura dintre fumatul pasiv la copii și hiperactivitate și impulsivitate.
Autorul studiului, Lisa Gatzke-Kopp, PhD, precizează:
“Se pune mult accent pe pericolele asociate fumatului în timpul sarcinii, dar constatările noastre indică faptul că copiii continuă să fie vulnerabili la efectele adverse ale expunerii la nicotină în primii câțiva ani de viață.”
Dincolo de problemele respiratorii asociate fumatului pasiv, studiul evidențiază că există o legătură de necontestat între expunerea la nicotină la vârste mici și probleme de comportament și hiperactivitate:
“Descoperirile demonstrează un alt efect al expunerii la nicotină asupra dezvoltării continue a creierului în regiuni legate de hiperactivitate și impulsivitate și evidențiază importanța atenuării expunerii copiilor la fumul din mediul înconjurător.”
Iată, deci, un nou motiv pentru ca părinții să nu fumeze în preajma copiilor și să le ofere un mediu sigur, lipsit de efectele fumatului pasiv. Asta înseamnă atât aplicarea legii cu privire la fumatul în spațiile de joacă pentru copii, cât și a avea grijă în ceea ce privește expunerea copiilor la medii care nu le sunt destinate.
Spune-mi în comentarii ce părere ai cu privire la acest articol și dă mai departe informația, dacă o găsești valoroasă! Mulțumesc!