Cum îmi conving copilul să încerce feluri noi de mâncare

“Nu vreau roșii!”

“Mănânc paste, dar să fie goale!”

“Ciorba asta are mazăre, ardei și cartofi! Nu o mănânc!”

 

Acestea sunt doar câteva exemple de replici pe care părinții așa numiților copii mofturoși le aud.

 

Sau poate copilul are, în general, un meniu echilibrat, dar refuză alimentele noi. Oricât de frumos ar mirosi în casă, cu oricâtă poftă ai mânca în fața lui, refuză cu vehemență să încerce să guste. Preferă doar mâncarea cu care e obișnuit.

 

 

Ce e de făcut?

 

Doctorii ne spun să le prezentăm copiilor o varietate cât mai mare de alimente sănătoase, să nu ne descurajăm dacă ne refuză. Putem să le dăm o pauză și apoi să încercăm iar. Papilele gustative ale copiilor sunt încă în formare, așadar ceea ce nu le-a plăcut la doi ani și jumătate este posibil să devină alimentul preferat la 3 ani.

 

 

Alte sfaturi care pot ajuta sunt:

 

  • Lasă-l pe copil să ajute la gătitul mâncării. Sunt șanse mai mari să încerce să guste un fel nou de mâncare gătit de el.
  • Încercați diferite condimente sau modalități de a găti: broccoli-ul poate fi foarte fad, dar cu puțin unt topit pe deasupra sau cu parmezan ras este posibil să devină mâncarea preferată.
  • Jucați-vă! Plușul Mickey nu vrea să mănânce o mâncare pe care copilul o adoră și “fuge” prin casă strigând: “Nu vreau! Mi-e frică să mănânc înghețată!” Lasă copilul să îl convingă pe Mickey că înghețata e gustoasă, deși acesta inițial protestează și spune că nu vrea nici să guste.

 

Dar dacă nici una din variantele de mai sus nu ajută?

 

 

Iată mai jos o soluție care a dat roade:

 

Un studiu publucat în Journal of Nutrition Education and Behavior ne propune Child Centered Nutrition Phases – idee care a dat roade:

 

“Consumul de alimente folosind metoda CCNP (Child Centered Nutrition Phases) a crescut mai mult decât folosind doar metoda RE (repeated exposure). Copiii expuși la CCNP au consumat cu 17,9 g mai mult din alimentul vizat la o lună post-evaluare.”

 

 

Dar ce reprezintă Child Centered Nutrition Phases?

 

Această abordare înseamnă să îi explici copilului în ce mod îl influențează felul de mâncare pe care i-l pui în farfurie.

 

În loc să-i spui unui copil să încerce să vadă ce gust bun are o banană, îi poți spune:

„Acele banane îți vor oferi mai multă energie pentru a alerga.”

Sau:

„Carnea îți va ajuta mușchii să devină mai puternici!”

 

Potrivit studiului, copiii care știu de ce ar trebui să mănânce un anumit aliment au mai multe șanse să îl încerce.

 

Iată așadar o nouă idee, bazată pe un studiu cu rezultate clare, care vă poate ajuta atunci când tot ce-ți vine-n minte este:

“Am un copil mofturos și nu o să mă mai chinui vreodată să-i gătesc ceva deosebit! N-are decât să mănânce doar paste goale!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *