Copiii se ceartă – ce pot face?

Ai doi copii care se ceartă: pe jucării, pe o bucată de pâine, pe un creion, pe orice. Te-ai săturat să fii arbitru în aceste dispute. Ce poți face?

Iată cu ce trebuie să începi:

 

Respiră adânc. Dacă tu ești calmă, și ei se vor calma. Pornește spre ei gândindu-te că sunt încă mici și acum învață să își rezolve conflictele. Doctorul Laura Markham (și nu numai ea) recomandă această tehnică și o numește “Stop, drop, breathe”. După cinci respirații profunde și o mantră (“Sunt doar niște copii”), te vei simți mult mai pregătită să gestionezi conflictul.

Fă câțiva pași spre ei și gândește-te: de cele mai multe ori problema nu vine de la subiectul în sine (cine a luat primul creionul sau a cui era pâinea). Ce nevoi au copiii tăi? Sunt obosiți? Le e foame? Când te-ai jucat ultima oară cu ei, oferindu-le 100% atenție? Ia-ți câteva secunde și gândește-te la nevoile lor, apoi încearcă să faci ceva pentru a-i ajuta: intră în joc (ia tu creionul și fugi cu el strigând: “E al meeeeu!”), fii haioasă (pune-ți-l ca pe o mustață și spune-le că acolo e locul lui), oferă-le o gustare în timp ce îi iei pe amândoi pe canapea și..

Empatizează cu fiecare:

“Înțeleg. Îți doreai creionul roșu.”
“Și tu aveai nevoie de el.”

În acest moment copiii vor reîncepe iar să se certe. Îndeamnă-i să respire și ei adânc – e un exercițiu care le va fi de folos mereu în viață – și să își exprime fiecare, pe rând, dorința, ascultâmdu-l, totodată, pe celălalt. Rezistă tentației de a face pe judecătorul. Ascultă-i, arată-le că îi înțelegi pe amândoi, vii avocatul fiecăruia încercând să le reiterezi nevoia spre a se înțelege unul pe celălalt.

Apoi întreabă-i ce ar putea face pentru a rezolva problema, la ce compromis ar putea ajunge. Ajută-i să își exprime clar nevoile și să negocieze. Poate vor face cu rândul, poate se va mai găsi un creion, ori unul din ei este dispus să aștepte cât celălalt își termină treaba, pentru a primi și el creionul.

Apoi, după ce spiritele s-au liniștit, reiterează regulile casei:

Ne vorbim folosind un ton plăcut.
Nu țipăm!
Nu lovim!

Ce veți câștiga folosind această abordare?

  • Copiii vor învăța să își rezolve conflictele singuri.
  • Cei mici vor începe să își exprime nevoile din ce în ce mai bine și iși vor asculta frații atunci când spun ce își doresc – pentru că doar așa pot ajunge la un consens.
  • Conflictele vor deveni o oportunitate de învățare, nu o sursă de stres.
  • Tu, ca părinte, vei avea parte, încet-încet, de liniște.

Ce spui, încerci?

Spune-mi în comentarii ce părere ai despre articol și urmărește Făurim Oameni: www.faurimoameni.ro / https://www.facebook.com/faurimoameni/
pentru a afla alte soluții la provocările tale zilnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *