Cum îmi conving copilul să poarte haine groase

Vine frigul și copilul încă vrea să poarte haine subțiri, refuză îmbrăcămintea groasă și, oricât ai zice că îl lași să înghețe, știi că nu o vei face. Care este soluția?

Vei găsi în acest articol șase soluții jucăușe pentru a-l convinge să poarte haine groase.

Dar, mai întâi, gândește-te: și ție îți e greu să treci de la sandale la pantofi, simți că piciorul îți e strâns, ai o senzație neplăcută. Apoi, când temperaturile scad și mai mult, duci dorul zilelor când te îmbrăcai lejer și nu trebuia să cari tot șifonierul cu tine.
Așa că pornește de la ideea că cel mic nu este încăpățânat, ci chiar are o problemă cu schimbarea, poate este atașat de unele haine, ori poate simte disconfort atunci când îl îmbraci mai gros. La urma urmei, 1kg de haine pe un copil de 10kg atârnă destul de greu, nu?
Empatizează cu el, spune-i că îl înțelegi, ascultă-l.

Apoi, treceți la joacă:

  1. Ia câteva haine groase de-ale copilului și îmbrăcați păpușile (sau plușurile) cu ele pentru a ieși “afară”. Unele jucării pot rămâne “dezbrăcate”, și pot ieși chiar și așa. Cele îmbrăcate bine se vor distra, iar celor dezbrăcate le va fi frig și va trebui să iasă din joc.
  2. Puneți un termometru afară (dar astfel încât să se vadă din casă câte grade sunt) și faceți un desen în care să apară gradele și o haină care să le corespundă. Plasați desenul la vedere, lângă termometru.
  3. Mergeți la cumpărături împreună și lasă copilul să aleagă între două geci sau două modele de ghete pe cele pe care le preferă. În acest fel va fi mai receptiv în a le purta.
  4. Vrea neapărat rochița cu sclipici? Apelați la un compromis: rochița poate fi purtată doar peste bluza cu mânecă lungă și pe sub geacă. Jucați-vă prefăcându-vă că este o prințesă sub acoperire! Nimeni nu trebuie să știe ce puteri magice are, așa că rochița rămâne ascunsă vederii până când ajunge în regatul magic – la grădiniță!
  5. Alegeți o zi în care copilul te îmbracă pe tine și tu pe el (având niște haine puse deoparte în prealabil, din care să aleagă fiecare). Puteți purta amândoi șosete de culori diferite sau tricou peste bluza cu mânecă lungă.
  6. Tot nu vrea să se îmbrace? Fă-l să râdă! “Ah, nu ai nevoie de haină? Înseamnă că ești un urs polar! Ia să-ți văd blana! Vaaai, ești un urs polar fără blană, în chiloți și șosete!” Sau: “Căciula asta unde se pune, pe nas? Ah, nu? Atunci poate în picior! Daaa, sigur în picior!” – apoi încerci să-ți pui tu căciula în cele mai ciudate moduri. Cel mai probabil copilul îți va arăta râzând cum se face.

Ce vei reuși în acest fel:

  • Îi vei hrăni nevoia de control (își va alege hainele, te va îmbrăca și el pe tine).
  • Își va exprima nemulțumirea jucându-se cu plușurile îmbrăcate și dezbrăcate.
  • Frustrarea se va elibera prin râs.
  • Va înțelege mai ușor regula “Nu ieșim afară doar în tricou la 10 grade” dacă o va putea vizualiza.

Și.. vei reuși să îl scoți afară îmbrăcat corespunzător!

Ce zici, încerci? Scrie-mi în comentarii care idee ți-a plăcut cel mai mult!
Iar dacă vrei să îmi citești articolele de parenting sau poveștile pentru copii, te invit să urmărești pagina Făurim Oameni.
Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *