RAIN – tehnica simplă care te ajută să nu mai țipi la copil

Mi-aș dori să pot spune că nu am țipat niciodată la copilul cel mare. De fapt, până să se nască sora sa, nu o făcusem. Totul a mers lin, fără nervi, drame sau crize de furie (din partea oricui) până când pentru el totul a devenit prea mult, întrucât a apărut o surioară drăgălașă care îi fura din timpul cu mama și cu tata, iar pentru noi lipsa de timp și disponibilitate pentru amândoi copiii pusă peste lipsa și mai acută a somnului și a timpului personal au însemnat irascibilitate, răbdare diminuată și, uneori, așteptări prea mari de la un băiețel de 3 ani.
Au trecut doi ani de atunci și, oricât ne străduim, uneori ne mai pierdem răbdarea. Și probabil e normal. Suntem oameni și nu ne putem comporta ca “din cărți”. Dar, întrucât știm că se poate mai bine de atât, că cel mic învață să își gestioneze emoțiile învățând de la noi, și că chiar dacă se întâmplă rar, e mai bine să nu se întâmple deloc, am căutat soluții.

Una din ele este cea despre care doresc să îți vorbesc azi. Am aflat de existența ei în cadrul unui curs de parenting al Laurei Markham și o consider extrem de utilă. Este vorba despre RAIN.

Iată în ce constă:
Permite-ți să simți furia, fără a acționa. Furia este doar o emoție, la fel ca bucuria și tristețea. Vine și trece dacă este lăsată. Nu este nici bună, nici rea, este o emoție ca toate celelalte și își are și ea rolul ei: acela de a-ți semnala că ceva nu este în regulă – cel mai adesea ai o nevoie neîmplinită sau bagajul tău din copilărie iese la suprafață.

Cum adică să simți furie fără a acționa?

RAIN este un acronim, care vine de la:
  • Recunoaște ceea ce simți: e furie. Fii conștient de faptul că te-a acaparat și alege să nu acționezi impulsiv.
  • Acceptă emoția. Încearcă să nu îți distragi atenția punând mâna pe telefon pentru a intra online, privind la televizor sau punându-ți un pahar cu vin (înghețându-ți emoția), încearcă să nu fugi de ea sau să te lupți. Emoția este acolo. Este greu să trăiești cu ea, să o accepți, dar, odată început acest exercițiu, vei vedea că se poate și funcționează.
  • Investighează mai departe: ce simți? Unde simți: ai maxilarul încleștat? Pulsul îți e mărit? Respirația îți e superficială? Fii conștient de ceea ce îți transmite corpul.
  • Nu te identifica cu emoția. Chiar și furia, la fel ca bucuria ori tristețea, va trece, nu te reprezintă, nu te definește.
Dacă vrei să afli mai multe despre această tehnică, te invit să citești aici .
E greu să simți furia, să o lași să te acapareze ca un val uriaș care te acoperă și te dă peste cap. Dar, odată trecut, valul nu va mai avea nicio putere asupra ta. Vei ieși la mal învingător, copilul din tine va ști că ai mai făcut un pas spre a-l vindeca, iar copilul din fața ta va vedea că ai puterea să îți înfrunți monștrii.

Îți dorești să afli și alte modalități prin care îți poți controla furia? Citește aici .

Spune-mi ce părere ai despre ceea ce am scris, mai jos, într-un comentariu.
Iar dacă vrei să îmi citești articolele de parenting sau poveștile pentru copii, te invit să urmărești pagina Făurim Oameni.
Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *