Ai în grijă un copil orhidee? Iată cum să îl ajuți să înflorească!

Cunoaștem cu toții păpădiile: cresc oriunde, oricum, habar nu ai dacă au nevoie de soare sau umbră, de mai multă sau mai puțină ploaie. Cresc și pe câmp, dar și prin crăpăturile asfaltului. Rezistă la vânt și, dacă se întâmplă să calci pe ele, își revin fără probleme.

Dar orhideele? Prima oară când am primit una am rămas uimită de frumusețea ei, dar și de cât de pretențioasă e: să o uzi, dar nu prea mult, să nu fie nici la umbră, dar nici la soare, iar pământul în care stă nu e pământ! Nu mai zic de operațiunea delicată a mutării unei orhidee dintr-un ghiveci în altul!

Așa că atunci când am auzit de cartea lui W. Thomas Boyce: “The Orchid and the Dandelion: Why Some Children Struggle and How All Can Thrive” mi-a fost ușor să înțeleg:

Unii copii sunt prin firea lor mai rezistenți, nu necesită condiții “speciale” pentru a înflori, este simplu să le fii părinte. Ei sunt copiii păpădie.

Iar alții întâmpină greutăți acolo unde cei de mai sus n-au vreo problemă. Ei sunt copiii orhidee, sunt de obicei introvertiți, sensibili, le place rutina și nu reacționează bine la schimbări.

Acum, ca să clarificăm: dacă ai un copil păpădie, nu înseamnă că e mai urât, sau poate fi ignorat; e doar mai.. ușor pentru tine să îl crești și pentru el să depășească greutățile vieții. Iar dacă ai un copil orhidee, gândește-te cât de frumos va înflori având parte de grija și atenția de care are nevoie!

Iar pentru amândoi (deși orhideea probabil va avea nevoie ceva mai mult de sfaturile de mai jos) iată câteva idei pentru a-i ajuta să crească armonios:

Privește-l, așa cum e, vezi dincolo de toane, de țipete, de greșeli. E parte din tine și e minunat! Știu, e greu, dar trebuie să ții cont de faptul că dacă îi transmiți constant copilului că nu a făcut un lucru bine sau suficient de repede, relația cu el va avea de suferit. Pentru fiecare moment când transmitem un mesaj negativ trebuie să existe CINCI interacțiuni pozitive astfel încât relația să se mențină pe cursul cel bun. Ce mesaje îi poți transmite?
  1. Îmi place să petrec timp cu tine.
  2. Ești un copil curajos!
  3. Sunt mândru de tine.
Găsești aici restul de 17 mesaje numai bune pentru a-l face să înțeleagă câtă bucurie îți aduce în suflet.

Acceptă-i emoțiile. Ajută-l să se dezvolte emoțional empatizând, oferindu-i un cadru sigur unde să poată exprima ce simte, acceptându-i plânsul, jucând jocuri
menite să îi crească inteligența emoțională. Indiferent de natura lor. Doar comportamentul trebuie limitat (cu blândețe și fermitate), emoțiile se îmbrățișează!
 

Fă din rutină un aliat. Copiii funcționează mai bine atunci când au un program pe care îl cunosc și care este menținut zilnic. Necunoscutul și imprevizibilul aduc teamă și irascibilitate.
 

Respectă-i orele de masă și de somn. Un copil căruia îi este foame sau sete ori este obosit reacționează impulsiv, este nervos, plânge, explodează din orice. Un somn bun și o gustare pot face minuni!

Indiferent dacă ai un copil orhidee sau un copil păpădie ideile de mai sus vă vor face căminul mai liniștit.

Iar dacă dorești să citești mai multe pe acest subiect, îți recomand resursele următoare:

În engleză aici  și aici .

Iar în română aici și aici .
Dacă te-am ajutat, te-am inspirat, te-am bucurat, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni .(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *