Stă în puterea noastră să aducem schimbarea

Suntem crescuți cu prejudecăți și stereotipuri: băieții sunt puternici, fetele sunt frumoase. Băieții nu trebuie să își arate emoțiile, sunt fraieri dacă plâng. Ei trebuie să își înghită lacrimile, doar așa vor deveni bărbați. Iar fetele? Ele trebuie să fie cuminți, să nu deranjeze, să fie ca niște flori de hârtie puse pe frigider: să dea bine. Dacă au vreo părere, pot fi liniștiți și unii, și alții ridicând tonul la ei și apoi palma. Sau lingura de lemn, ori cureaua.

Așa am fost crescuți mulți dintre noi și din păcate mulți apelează în continuare la aceste practici doar pentru că asta știu din copilărie, pentru că nu cunosc altă modalitate de a crește un copil, pentru că își varsă frustrările și durerile acumulate din copilărie spre proprii copii.
Mergi pe stradă cu copilul în cărucior și ești întrebat încă de atunci dacă e cuminte. Adică dacă te deranjează cumva prezența sa, existența sa. Emoțiile sale trebuie să fie doar pozitive și nu ar trebui să și le exteriorizeze. Pe măsură ce crește, copilului i se cere să fie liniștit și ascultător (apoi, adult fiind, i se cere să poată să aibă și să își argumenteze o părere). Copiii perfecți sunt cei invizibili. Cei care își poartă tristețile în piept și nu le lasă să treacă de nodul din gât sunt cei despre care spun toți vecinii că e un copil bun.

Ei, cu toții, și cei cuminți, și cei obraznici, vor doar iubire, vor să fie ajutați să răzbească în lumea care ne înconjoară, vor o îmbrățișare caldă, vor acceptare necondiționată; dar primesc de multe ori tăcere, respingere, ori chiar abuz.

Atunci când cresc, încearcă să își găsească propria voce, dar sunt cenzurați și catalogați: dacă au o părere sunt obraznici, răi, prost crescuți.

Din hățișul de prejudecăți și stereotipuri (“unde dă mama crește”, “eu te-am făcut, eu te omor”, “e rușine”, și câte și mai câte) se formează adulți care își bat la rândul lor copiii, care nu reușesc să își identifice sau să își gestioneze emoțiile, care răbufnesc aparent fără motiv pentru că au acumulat prea multe de-a lungul timpului și nu au știut cum să își exteriorizeze emoțiile într-un mod sănătos.

Cu toții am pornit în viață la fel: niște copii gingași care au dorit iubire necondiționată. Mulți au primit în schimb abuzuri, lovituri, amenințări, catalogări, etichete care li s-au lipit pe frunte și cu care apoi s-au identificat.

Stă în puterea noastră, a tuturor, să schimbăm lumea, să făurim oameni inteligenți emoțional, să dezvoltăm o societate sănătoasă.
Cum? Cu pași mici:

Ai în grijă un copil și îl vezi că plânge? Întreabă-l ce a pățit, ce își dorește și apoi ascultă-l. Problema pe care o are e reală pentru el, chiar dacă ție îți pare minoră. Nu îi spune că e urât când plânge, nu îl ajută cu nimic.

Ai un copil care lovește? Oprește-l, spune-i cu blândețe că acest comportament nu e acceptat și oferă-i posibilitatea să se descarce prin plâns în brațele tale care oferă un spațiu sigur.

Cunoști un copil retras, tăcut, care nu are prieteni? Mergi la el și oferă-i ajutorul. Nu e cuminte, are nevoie să fie ascultat și acceptat așa cum e.

Îți e greu să pui limite cu blândețe? Iată aici câteva idei care te pot ajuta.

Îți dorești să înțelegi de unde vine agresivitatea copiilor și ai vrea să știi cum să o gestionezi?

Consideri ca tantrumurile sau crizele de furie sunt niște mofturi? Te invit să afli mai multe despre ele.

Crezi că rușinea îți este un aliat în educarea copilului? Nu e chiar așa.

Îți e greu să îți păstrezi răbdarea? Iată câțiva pași care te vor ajuta.

Am fost crescuti cu prejudecăți și stereotipuri, cu țipete, palme, constrângeri, rușine, cu retragerea iubirii ca formă de control și ne e greu să trecem peste toate acestea. Dar greu nu înseamnă imposibil. Educându-ne vom reuși să fim acei părinți despre care copiii noștri vor spune că le-am fost alături, că i-am înțeles. Putem deveni cea mai bună versiune a noastră, putem făuri oameni, putem ajuta la dezvoltarea unei societăți din care să fim mândri că facem parte.
Dacă te-am inspirat, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni
(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *