Ce rol poate să aibă tatăl în dezvoltarea copilului?

“Voi mereu luați fiecare câte un copil în grijă când ieșiți, am văzut eu! Ce norocoasă ești!”
Sunt surprinsă. Știu că cea care mi-a spus asta are și ea doi copii și mai știu și că nu l-am văzut niciodată pe soțul ei în parc, cu cei mici, nici măcar cu unul dintre ei. Știu că i-a fost și probabil încă îi este foarte greu să îi crească singură aproape. Nu zic nimic. Ea continuă, spunându-i unei doamne:
“Ei mereu se ajută unul pe altul, unul stă cu un copil, unul cu celălalt!”
Doamna dă din cap și răspunde:
“Așa ceva nu se prea pomenește pe la noi!”
Încerc să răspund, dar ce aș putea spune? Mă uit în jur. Parcul e plin de copii, mame, bunici și bone. Bărbații nu se văd în peisaj.
Îmi aduc aminte, după ce am născut, citeam din celebra carte Mama și copilul și aflam de acolo că abia după un an tatăl poate să înceapă să se joace cu cel mic. Până atunci, el nu ar fi avut vreun rol. Știu că am râs despre asta cu soțul, cel care s-a trezit nopțile cot la cot cu mine, ca să sterilizeze biberoane, ca să încălzească laptele pe care îl scoteam cu chiu cu vai cu pompa, o dată la 4 ore. Și el le citește, se joacă cu ei, îi spală, îi îmbracă. Facem totul cot la cot, tragem la aceeași căruță. Și până la discuția din parc am crezut că nu suntem chiar așa o excepție. Am crezut că, deși poate nu sunt vizibili, tații se implică în viața copiilor. Acum nu mai știu ce să spun.
Da, sunt norocoasă, dar acest noroc ar trebui să fie normalitate. Tatăl are și el un rol crucial în dezvoltarea armonioasă a copilului: relația dintre ei poate influența mai departe cu cine se împrietenește copilul sau cu cine ajunge să trăiască, adult fiind. Relația dintre ei dictează cât de inhibat va fi copilul, cât de curajos, cât de empatic. În plus, dinamica cuplului îi oferă copilului un exemplu de urmat: dacă vede acasă cooperare, ajutor, o echipă formată din mama și tatăl său, sunt șanse foarte mari să copieze acest model atunci când va deveni adult. Nu ai vrea ca fetița ta să ajungă o femeie care nu este ajutată de soț, sau ca băiatul tău să fie acel bărbat care așteaptă ca totul să fie făcut de femeie.
Dar poate argumentele de mai sus nu ți se par îndeajuns de puternice. Studii arată că încă de la 6 luni copiii ai căror tați sunt implicați în creșterea lor sunt mai dezvoltați cognitiv. Mai departe, IQ-ul acestor copii ajunge să fie mai mare decât al celor ai căror tați au stat pe tușă. Unde mai pui că dezvoltarea lor emoțională este armonioasă, implicarea ambilor părinți în creșterea lor făcând ca ei să devină adulți echilibrați.
Înseamnă asta că trebuie ca tatăl și mama să rămână căsătoriți de dragul copilului? Nu. Cel mic poate avea o relație armonioasă cu fiecare părinte în parte, dacă mama și tatăl decid să se despartă.
Ce înseamnă relație armonioasă? Înseamnă să te joci cu copilul, căci copilul folosește jocul ca mijloc de comunicare și ca modalitate de a descoperi lumea. Înseamnă să îi fii alături atunci când îi este greu, să îi arăți empatie, să îl înțelegi, să scoți din vocabularul tău expresii precum: “Vai, ce rușine! Băieții nu plâng niciodată!Mai înseamnă să fii atent la ce îți spune, la ce îți transmite, căci dacă azi îți povestește despre casa lui imaginară și îl asculți, peste ani este posibil să îți povestească despre cum a întâlnit o fată (sau un băiat) și să te întrebe despre metodele de contracepție. Înseamnă să îi citești, să îl pupi (da, și tații pot face asta!), să îl îmbrățișezi, să îi accepți emoțiile și să îi ghidezi comportamentul.
Trăim într-o lume mereu pe fugă. Atât ca mame, cât și ca tați, ne găsim într-o goană între serviciu, casă, grădiniță, școală, cumpărături. Și totuși.. vasele mai pot aștepta, facebookul tot acolo va fi, prietenii nu pățesc nimic dacă nu ieși cu ei la o bere. Copilul tău are nevoie de ambii părinți acum. Copilul tău vrea să se joace cu tine, vrea să te călărească și să râdeți împreună, vrea să vă jucați în pământ, vrea să citiți, vrea atenția și grija ta. Fii acolo pentru el! Îți va oferi în schimb bucuria copilăriei!
Dacă te-am inspirat, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni
(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *