
De ce aveți nevoie:
- O lumânare mică, rotundă
- Un borcan sau o sticlă prin care să încapă lumânarea
- O farfurie
- Apă
- Opțional: colorant (noi am folosit vopsea de ouă)
Puneți apa în farfurie, puneți puțin colorant în ea, aprindeți lumânarea și puneți-o în centrul farfuriei, plasați apoi borcanul sau sticla cu capul în jos, peste lumânare. Aceasta va arde, iar apoi, pe măsură ce oxigenul din interior va fi consumat, locul său va fi luat de apă, care va intra în recipient și va ridica lumânarea.
Ce urmărim prin această activitate:
- Să îi explicăm copilului că focul consumă oxigenul
- Să îi arătăm că aerul nu este format doar din oxigen, ci și din alte gaze. Apropo, știați că procentul de oxigen din aer este de doar 20%?
- Să îi arătăm, vizual, exact cât oxigen exista în sticlă
- Să discutăm despre diferitele moduri prin care putem stinge focul
- Să ne distrăm
Ce am mai făcut în plus:
- Am scos borcanul afară pe geam și l-am “umplut” cu aer din exterior, apoi am repetat imediat experimentul: lumânarea s-a ridicat mai sus, deci afară este mai mult oxigen ca în casă. Un motiv în plus să petrecem mai mult timp afară și să ne aerisim bine locuințele!
- Am introdus o lumânare în borcan înainte de a face experimentul și am lăsat-o să consume din oxigenul din interior. Am repetat imediat activitatea, observând că de data asta era mult mai puțin oxigen în borcan.
Sper că v-a plăcut acest experiment și că îl veți face cu copiii! Aștept cu drag impresiile voastre!
Dacă te-am inspirat, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni .(Like, Follow – see first – ca să și apară în news feed). Mulțumesc!