Nuielușa – cel mai potrivit cadou de Moș Nicolae

Vă spun sincer, nu aveam de gând să le cumpăr copiilor jucării anul acesta.
Întrucât am păstrat jucăriile de când era Octavian mic (pentru Nadia), casa noastră seamănă acum cu o grădiniță bine dotată, unde se joacă 100 de copii, nu doi.
Dar, cum Octavian e măricel, și-a adus aminte de faptul că circuitul cu bile a fost cadou de Moș Nicolae anul trecut. Și cum nu avem prea multe piese, ne-a informat că Moșul trebuie să aducă “continuarea”. Așadar, planul meu de a le oferi doar cărți a picat.
Iată-ne, așadar, în dimineața acestei zile, cu sufrageria plină cu piese de lemn și biluțe.
E frumos, au fost încântați.

 

Nu pot totuși să nu mă gândesc la faptul că nu mai e loc în casă. La faptul că atunci când euforia dispare, jucăriile prind praf. La faptul că se joacă mai frumos și inventiv cu sfoară, scotch, sau cu un băț.
Un băț poate fi și baghetă magică, și sabie, și motocoasă! Despre cum poate fi un băț motocoasă am povestit aici.

 

Un băț pune în mișcare rotițele imaginației.
Și așa am ajuns să mă întreb:

 

Este oare, totuși, un băț cel mai potrivit “cadou”?

 

Oare nu chiar de joacă plină de imaginație, joacă cu noi, joacă liberă au nevoie copiii?
Iar noi nu avem oare nevoie de spațiu?

 

Nu zic să o luați ca atare. Nu militez pentru bețe în ghetuțe, fie ele și instrumente de joacă. Dar mai puțin consumerism nu strică. Și mai mult timp petrecut cu copiii la fel, e benefic.

 

Ce spuneți, anul acesta oferim mai puține jucării și mai mult timp? Timp cu ei, doar cu ei, fără telefon, fără prezența altor adulți? Timp în care le oferim toată atenția noastră?

 

Ca notă de final țin să menționez că mă bucur că i-am dezamăgit pe cei care cred în nuielușă. Nu e ok să încerci să îți controlezi copilul, să îl ameninți cu bătaia, să îl sperii, să îl dezamăgești. De ce? Pentru că deși e mic, e și el OM, are sentimente. Nu e o marionetă din care să faci ce vrei. Ba mai mult, ar fi bine să te bucuri când vezi că are “personalitate”, e semn că mai târziu va sta pe picioarele lui și nu îi va fi frică să își spună punctul de vedere. În plus, tu cum te-ai simți dacă de ziua ta ai primi de la partener o amenințare cu bătaia? Că dacă îți mai lași hainele peste tot prin casă nu primești telefonul mult dorit, ci ți-o furi! Ei, cum e? Nu sună bine, nu? Atunci hai să ne oprim cu această glumă proastă – “dacă nu ești cuminte nu primești nimic / primești o nuielușă” – și hai să ne tratăm copiii cu iubire și respect, așa cum merită!

 

Iar pe tine, cel care simți, la fel ca mine, un nod în stomac la ideea de a oferi o nuielușă, te rog să dai un share. Astfel poate îi convingem pe câțiva să se oprească din acest obicei.

 

Dacă dorești să citești povești pentru copii, sugestii de jocuri sau articole de parenting necondiționat, cu empatie și cu limite puse cu blândețe, te invit să urmărești pagina de facebook Făurim Oameni. Mulțumesc!

1 thought on “Nuielușa – cel mai potrivit cadou de Moș Nicolae

  1. Ce frumos! A mea e mica dar am hotarat ca nu i luam jucării fiindcă oricum primește de la toată lumea 🙂 sper sa rezolvam si noi cumva situația asta cu jucăriile multe multe si care bucura doar 5 minute cat sunt noi 🙂 Imi place cum scrii. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *