Vreau ultimul model de iPhone!

Copilul vine de la școală sau de la o întâlnire cu prietenii și îți spune tranșant:
“Eu de ce nu am iPhone? Mie de ce nu îmi iei ultimul tip de tabletă? Nu mai pot trăi așa!”
Îi poți spune că nici nu își dă seama cât de norocos este, îi poți explica că există copii pe lumea asta care nu au ce mânca, sau ii poți zice că nu ai bani. Probabil nici unul din argumentele de mai sus nu il va convinge.
Încearcă așadar următoarele:
  1. Arată-i empatie: “Știu, ți le-ai dori pe toate! E greu să vezi că prietenii tăi au x, y și z, iar tu nu. Te înțeleg și sunt aici pentru tine, te ascult. Spune-mi ce te supără.”
  2. Încercați să faceți voluntariat la un cămin de copii. Oferiți cărți, mâncare, haine. Mergeți acolo și ajutați pe cât posibil. Discutați apoi într-un moment propice despre diferența între nevoi și dorințe.
  3. Oferiți-i șansa să își câștige banii pentru a cumpăra ce își dorește. Poate vinde tablouri făcute de el, brățări, poze ori biscuiți. Discutați despre ce îl pasionează și ce poate face și apoi vinde pentru a câștiga bani pe care să îi folosească așa cum își dorește.
  4. Călătoriți cât mai mult și nu vă feriți să îi arătați copilului lumea, așa cum e ea: și cu sărăcie, și cu neajunsuri, dar și cu bucuria de a vedea apusul, cu vibrația unui concert, cu peisajul de munte, toamna. Vorbiți despre bucuria de a simți, de a vedea și nu neapărat de a poza ori înregistra fiecare secundă a vieții pentru a posta apoi pe rețelele de socializare.
  5. Stabiliți împreună cu el că timp de o săptămână va avea un telefon sau o tabletă, împrumutate, și le va putea folosi cât își dorește. Această săptămână va fi urmată de una în care nu veți avea acces la telefon, tabletă, tv sau cslculator, o săptămână în care vă dedicați unii altora complet și vă bucurați de natură, de joacă, de cărți. Sună dificil chiar și pentru noi, adulții, dar cred că este nu numai fezabil, ci și minunat!
Sunt convinsă că după ce treceți prin pașii de mai sus veți realiza mai multe lucruri: veți avea o relație mai bună cu copilul, acesta va înțelege că nu are nevoie de un gadget nou o dată pe an și vă veți bucura cu toții mai mult de tot ceea ce ne oferă viața!
Dacă doriți să citiți povești pentru copii, sugestii de jocuri sau articole de parenting necondiționat, cu empatie și cu limite puse cu blândețe, vă invit să urmăriți pagina de facebook Făurim Oameni .(Like, Follow – see first – ca să vă și apară în news feed). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *