#19 Jocul săptămânii

Bine v-am regăsit la Jocul săptămânii!
Dragi cititori, poate să vă pară ciudat, ori puțin periculos. Totuși, în acest articol, vă voi încuraja să vă lăsați copiii să coasă cu ac adevărat. De ce? Iată doar câteva motive:
  • Copilului i se hrănește nevoia de competență
  • Se dezvoltă motricitatea fină
  • Copilul capătă mai multă încredere în sine
  • Activitatea facilitează concentrarea și atenția
  • Copilul perseverează din proprie inițiativă
Și nu în ultimul rând:
  • Aveți și voi, părinții, parte de liniște pentru mai mult de 5 minute.
De la ce vârstă se poate practica? Băiatul nostru a început să coasă (adică să împungă cu acul aleator într-o pânză) în jurul vârstei de 3 ani și jumătate. Acum, la 4 ani și 3 luni, poate să coasă cu atenție, fără mult ajutor, în linie (destul de) dreaptă. Din proprie inițiativă, fără a fi “împins de la spate”.
Ce am făcut? I-am dat ața, acul și foarfeca atunci când mi le-a cerut. I-am fost alături, l-am ajutat, ghidat, supravegheat ca să nu se întâmple vreun accident. L-am lăsat să coasă cum a vrut, fără să țin cont că îmi distruge șosetele și trece ața prin ele ca un magician săbiile prin cutia cu domnișoara în costum de baie.
A repetat activitatea de câte ori a vrut, nu am insistat și nu l-am refuzat.
După cum spuneam, acum, la 4 ani, coase binișor. Sunt mândră de el, de faptul că nu s-a lăsat descurajat, și de mine, pentru că mi-am învins teama.
Vă invit să încercați această activitate cu copiii, atunci când îi știți pregătiți (sunt capabili să țină acul corect în mână, pot să asculte indicațiile adultului, pot arăta răbdare și concentrare). De ce vă încurajez? Nu pentru că e neapărat nevoie să știe să coasă (deși poate fi uneori util), ci pentru a le arăta că aveți încredere în ei, pentru a le dezvolta motricitatea fină, încrederea în forțele proprii, atenția, răbdarea.
Dacă doriți să citiți povești pentru copii, sugestii de jocuri sau articole de parenting necondiționat, cu empatie și cu limite puse cu blândețe, vă invit să urmăriți pagina de facebook Făurim Oameni. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *