Bine te-am (re)găsit!
E sâmbătă, așa că vin cu o nouă idee de joc.
De data aceasta subiectul este legat de eliberarea prin râs. Râsul detensionează, ne face să ne descărcăm bagajul emoțional într-o formă plăcută, și, nu în ultimul rând, ne apropie. Voi dedica așadar acest articol jocului care stârnește râsul.
Vârsta recomandată: de la 3 ani în sus.
Primul joc pe care vi-l propun este unul în care părintele este incompetent, sau, să îndrăznesc să o spun? Prost. De ce? Pentru că pe lângă distracția pe care o generează, acest joc îi hrănește copilului nevoia de competență:
Sună telefonul (poți ruga pe cineva să te sune, sau te suni tu, de pe alt telefon). Te uiți nedumerit în jur, ca și cum nu ai ști ce se aude. Alergi în baie, iei săpunul, îl duci la ureche și spui: “Alo?” Copilul râde, telefonul încă sună, tu te prefaci nedumerit. Iei hârtia igienică și repeți scenariul de mai sus. Văzând că tot nu ai reușit să răspunzi, alergi până în sufragerie, iei repede un papuc și spui tare și hotărât: “Aloooo!!”. Repetați până vă doare burta de râs, până vă dau lacrimile, până la îmbrățișări.
Cea de-a doua propunere se joacă cu frica. Nimănui nu-i place să o simtă și deseori această emoție se descarcă prin plâns. Dar cum ar fi dacă ne-am juca puțin de-a frica și am elibera-o prin râs? Cred că și pe noi, adulții, ne-ar încânta mai mult această idee:
Copilul a vărsat un pahar cu apă pe jos. Deși niciodată nu l-ai certa(t) pentru o greșeală pur omenească, știe că nu a făcut bine, sau poate vei bombăni dacă apa a ajuns pe o carte. Așadar te apuci să ștergi și, la un moment dat, îngheți. Copilul e ușor speriat, te întreabă ce s-a întâmplat. Îi răspunzi abia mișcând buzele și cu o voce ca de Donald Duck că nu era apă, era o licoare magică ce te-a făcut să îngheți. Copilul trage de tine, râde poate. Când e cu spatele, ori când se îndepărtează, te miști haotic și, când întoarce capul spre tine, îngheți iar, de data asta într-o poziție ca de Tom care vrea să îl ia prin surprindere pe Jerry. Repetați până râsul ajunge la urechi.
Sper să puneți în practică aceste idei și să vă ajute să vă apropiați, să depășiți dacă e necesar unele sentimente mai grele cu ajutorul lor, să vă relaxați.
Spor la joacă, așadar, și vă aștept săptămâna viitoare cu o nouă idee de joc!