#10 Jocul săptămânii

Bine te-am (re)găsit!
Astăzi, la jocul săptămânii, îți vorbesc despre jocul de putere.
Ce este acesta? De ce joc de putere?
Jocul de putere este acel joc în care părintele este slab, neputincios, neîndemânatic, comic, împiedicat, sau chiar prost.
De ce? Pentru că, contrar aparențelor, e greu să fii copil. E greu să nu ai control asupra a ceea ce se petrece cu tine, nu tu hotărăști când să ieși afară, când să mănânci, nu te poți juca la nesfârșit cu clanța, și, chiar când totul era mai mișto, trebuie să te culci. Uneori mergi la grădiniță și trebuie să faci cum zic educatoarele. Trebuie să împarți jucăriile cu alți copii, iar unii dintre ei te numesc prost, nătâng, rău. Nu ai control asupra vieții tale, iar asta e frustrant.
Așa că mama sau tata au găsit un joc minunat: jocul puterii. Jocul în care copilul are puterea.
Vârsta recomandată: 3+ (poate și ceva mai devreme, depinde mult de copil)
Nu avem nevoie de vreun material special pentru această activitate. Doar timp, disponibilitate emoțională și voie bună.
Cum se joacă? Vin cu două exemple.
Copilul de 3 ani vine și îți spune: “Ești proastă!” Asta nu înseamnă că trebuie să i-o iei în nume de rău, e posibil să nici nu știe ce înseamnă acest cuvânt. Probabil se simte neputincios, ori a fost făcut prost de alt copil. A simțit puterea cuvântului și acum îl repetă.
Ce poți face? Intri în joc. “Vaaai, sunt proastă! Nici șosetele nu știu să mi le pun!” Apoi îți pui șosetele în mâini, sau pe nas. Șoseta țipă: “Ești proastă! În picioare trebuia să mă pui”. Copilul râde, tu ești neîndemânatică și miorlăită. Jocul poate continua atâta timp cât se aud râsete, atâta timp cât copilul își dorește.
Al doilea exemplu se adresează părinților cu copii care tind să lovească atunci când sunt nervoși, sau care se frustrează deoarece sunt neîndemânatici.
Afară, în curte ori în parc, puneți la rând câteva cutii de bere sau sticle de plastic. Aveți grijă să nu fie nici prea ușoare, astfel încât să le ia vântul, dar nici prea grele ca să nu poată fi răsturnate. Luați o minge cât mai mare și invitați copilul să o arunce ca să dărâme recipientele. Aveți grijă să nu existe șanse să nu reușească. Apoi lăudați-vă că le dărâmați voi pe toate și ratați într-un fel cât mai comic. Lamentați-vă spunând că nu aveți putere, că nu sunteți în stare de nimic. Mai aruncați o dată cu mingea, cu aparentă furie, și loviți-vă cu ea în cap. Cădeți spectaculos. Râsetele sunt garantate. Rugați apoi copilul să vă arate cum se face și luați-o de la capăt, cu imaginație, destindere și iubire.
Ce obținem prin acest tip de joc?
  • copilul își descarcă emoțiile prin râs,
  • copilul trece mai ușor peste situațiile dificile pe care le întâmpină,
  • petreceți timp împreună, vă conectați,
  • copilul devine mai calm, mai vesel, cooperează mai mult.
Sper să vă fi ajutat și vă aștept sâmbăta viitoare cu un nou joc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *