SUNT CU ADEVĂRAT FRIGUL ȘI CURENTUL CAUZE ALE DURERILOR DENTARE?

Zăpada este mai întotdeauna binevenită. Frigul mai puțin. Cui nu  i s-a întâmplat să se plângă de durere de dinți “de la frig” sau “ din cauza curentului” ?

De fapt aceste fenomene nu cauzează durerea, decât în cazuri singulare, cum ar fi persoanele ce au déjà hipersensibilitate dentinară, fisuri sau fracturi ale smalțului, abraziune marcată, deci leziuni preexistente. În aceste situatii transmisia termică este mult mai  mare decât în cazul unui dinte integru, nervul fiind mai aproape de exterior (fracturi, abraziuni) sau slab izolat (în cazul fisurilor). Tratamentul în aceste cazuri se realizează prin reparația coroanei (obturație sau așa-zisa plombă) sau izolarea cu substanțe (lacuri, geluri).

Restul afecțiunilor dentare sunt doar accentuate de frig și curent, nu cauzate. Caria dentara în diferite stadii este cea cauzoatoare de durere. Netratată, ea avansează către dentină, apoi către nerv, cauzând pulpite (inflamații ale pulpei dentare).

După un episod dureros poate urma o perioadă nedureroasă, ce poate fi reacutizată oricând de frig sau curent.

La fel, afectările osului cauzate tot de caria netratată avansată, complicată (parodontita apicală, granulomul, chistul) pot rămâne în stadii cronice, nedureroase mult timp; ele pot fi reacutizate intens de către modificarile de temperatură, în special frigul intens (ger).  În aceste cazuri nervul este cu siguranță mort, durerea fiind atribuită osului, parodonțiului apical, un țesut viu. Granulomul chistic poate abceda (se transformă în abces) în perioadele reci.

Majoritatea pacienților  uită că au mai avut dureri la acel dinte în trecut și atribuie durerea actuală sau abcesul nou apărut frigului sau curentului. Motivul numărul unu pentru amânare este teama, pe locul doi situându-se situația materială.

Durerile difuze, iradiate, nevralgiile dentare sunt foarte neplăcute și sunt accentuate de frig și curent ( o nevralgie de trigemen sau o sinuzita cronică).

În toate aceste situații soluția nu este autoadministrarea de antiiflamatoare, antialgice și antibiotice, care doar calmează temporar durerea, ci prezentarea la medicul stomatolog cât mai repede posibil, pentru a evita complicațiile. Autoadministrarea poate fi periculoasă sau ineficientă ( prin prescrierea și dozajul incorect) , poate declanșa alte afecțiuni fungice (candidoze) și dezechilibre microbiene ale florei orale și gastrice.

Frigul și curentul, ca si cauzatori ai problemelor dentare, reprezintă mituri. În vestul și nordul Europei noțiunea de ”curent” nu există, sau cel puțin nu se regăsește în aceleași situații pe care le știm cu toții impământenite.  Un medic răbdător și competent va ajuta pacientul să elimine teama de stomatolog și  va explica necesitatea controalelor regulate pentru a evita durerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *