Crăciun fericit!

Vine Crăciunul cu pași repezi și peste tot ( în magazine, pe stradă , online) dai peste reclame, liste de cumpărături cu cele mai bune idei de cadouri, oferte peste oferte (de neratat, doar vin după black friday/week, Moș Nicolae și înainte de reducerile din ianuarie). Jucării peste jucării , cu sau fără baterii, cântece și luminițe , din lemn sau plastic, menite să ne inunde locuințele până la refuz.

Pentru cei dintre noi care se simt sufocați de atâtea jucării , cei care observă că cei mici tot la lucrurile reale “ trag ”, că pot crea un joc imaginar frumos doar cu mărgelele mamei, vin cu o simplă confirmare, sus ținută de un studiu recent al Universităț îi din Toledo: mai puține jucării ii ajută pe copii să se joace mai sănătos , să își folosească imaginația și să se dezvolte cognitiv mai bine.

Studiul este făcut pe 36 toddleri cu vârste între 18 și 30 luni cărora li s-au pus la dispoziție 4 sau 16 jucării . Calitatea jocului a fost evident mai bună în cazul celor cu mai puține jucării . Nu e nimic nou, știam sau simțeam cu toții asta : nefiind încărcați cu jucării , copiii își folosesc mai mult imaginația , îmbină piesele din jucării cu obiecte din casă pentru a crea ceva nou, ajută la treburile zilnice (pus la spălat , dat cu aspiratorul, șters praful, făcut aluat, pus mirodenii în mâncare , sau chiar tăiat legume), cânta , dansează , ies și se joacă cu bețe și pietre afară indiferent de vreme.

Dar ce cadouri să le oferim de Crăciun ? .. puteți întreba .

În primul rând timp . Timp împreună , în tihna , jucându – vă nestructurat, după cum își dorește copilul. Timp “special” fără ceas, fără stat online, fără ecrane, fără telefoane, fără “trebuie să ”.

Amintiri și experiențe . Nu mai știu ce cadouri primeam de Crăciun când eram mică , dar îmi aduc aminte mirosul de cozonac pe care puteam pune eu nuca . Anul acesta noi am făcut o ghirlandă de hârtie pentru a împodobi bradul, am împodobit coronițe pentru bunici, am ascultat colinde, vom face împreună cozonacul și sper să reușim să ajungem puțin la biserică în dimineața de Crăciun , nu vreau ca cei mici să crească crezând că această sărbătoare este doar despre moși îmbră că ți în roșu .

Cărți . Indiferent dacă este vorba de un bebe de câteva luni, un toddler descoperitor sau un copil de 8 ani, cărțile deschid porțile unui univers fantastic, plin de magie. În antiteză cu studiul de mai sus și indiferent de ce ar spune oricine, nu cred că cineva poate avea vreodată prea multe cărți sau să se simtă sufocat de ele. Timp , amintiri și cărți . Costă puțini bani și le aduc copiilor noștri “magia Crăciunului ” în suflet . Pentru că indiferent dacă ( mai ) cred sau nu în Moș Crăciun , această sărbătoare este despre familie, despre noi, despre a fi , a face și a descoperi împreună .

Crăciun fericit vă doresc!