Stereotipurile care ne influenţează viaţa

Băieţii sunt de pe o paneta, fetele de pe alta

Indiferent care ar fi aceste două planete, este oare bine îi catalogăm şi ne comportăm diferit cu cei mici în funcţie de genul lor?

Vin mai întâi cu un exemplu: băieţii trebuie nu plângă, fie puternici, aibă părul scurt şi poarte culori sobre. În schimb, fetiţele trebuie neapărat îmbrăcate în roz, au nevoie de bentiţe încă din primele luni de viaţă, trebuie fie frumoase şi nu neapărat inteligente sau active fizic şi se joace cu păpuşi sau de-a casa, de-a bucătăria ori înveţe facă curăţenie.

Sună cunoscut? Cel mai probabil da. Aşa am fost crescuţi şi încă găsim destul de des în jurul nostru aceste tendinţe.

Studii recente ne arată încă înainte de a împlini 3 ani, mulţi copii înţeleg şi chiar aplică în viaţa de zi cu zi stereotipuri legate de diferenţele între sexe. Copiii devin din ce în ce mai influenţaţi pe măsură ce cresc (Ruble, 1998, 2006). Discutăm aici atât despre diferenţe legate de aspect, jucăriile aşa-zis specifice băieţilor şi fetelor, cât şi despre stereotipurile în ceea ce priveşte trăsăturile lor: putere, cine plânge şi cine nu ar trebui o facă, etc.

Pe măsură ce cresc, copiii tind creadă este normal ca fetele stea în bucătărie, gătească, aibă grijă de copii, iar băieţii se încline către meserii tehnice şi nu se implice în treburile casnice. Ei cel mult duc gunoiul.

Ei bine, lucrurile se întâmplă aşa pentru aşa am fost crescuţi: tu eşti băiat, băieţii nu plâng! Vaai, ce fetiţă frumoasă! Nu contează dacă este inteligentă, primul lucru care i se spune este e frumoasă şi i se laudă hainele. Apoi ne enervăm vrea i se cumpere multe haine, fie în pas cu moda. Aşa am crescut mulţi dintre noi probabil.

Problema este vizibilă şi la şcoală, unde fetele sunt îndrumate (uneori împotriva înclinaţiilor), urmeze cursuri din profilul uman, iar băieţii din profilul real. Puţini sunt băieţii care sunt încurajaţi devină asistenţi, ori fetele care vor devină piloţi.

Un studiu recent relevă faptul aceste stereotipuri le afectează pe fete încă de la vârsta de 6 ani, ele crezând persoanele inteligente sunt de gen masculin, nu de gen feminin. Studiul a fost făcut de cătreLin Bian, doctoral student – University of Illinois, NYU psychology professor Andrei Cimpian şi Sarah-Jane Leslie, professor of philosophy – Princeton University. Iată deci cum fraze inocente din copilărie le pot influenţa încetîncet viitorul copiilor şi nu neapărat într-un mod pozitiv.

Acelaşi studiu ne arată băieţii cred fetele iau note mai bune decât ei. Şi ghici ce? Este doar un pas de la a ţi se spune nu eşti muncitor, la a o crede şi, apoi, la a fi aşa cum ţi s-a spus eşti.

Ce putem face?

Primul pas e clar: începem prin a nu le mai spune băieţilor: tu eşti puternic, fetele sunt slabe sau a le încuraja pe fete fie preocupate de aspectul fizic. Practic ar trebui evităm şi îi încurajăm pe ceilalţi evite orice fel de stereotip.

Putem îi încurajăm pe fete şi băieţi se joace împreună. În acest fel se vor influenţa reciproc: se pot juca „de-a casa„, dar se pot şi caţăra în copaci.

Cu diferite ocazii, le putem spune, de exemplu – fetelor: „Este mult mai practic te joci îmbrăcată în pantaloni scurţişi băieţilor: „Poţi plângi dacă simţi nevoia, trebuie laşi sentimentele astea iasă afară. Cu toţii plângem uneori.”

Încearcă le sădesti semnul întrebării în suflet: Oare toate mamele stau acasă şi au grijă de familie? Iată un tată care face asta! Uite, ea este mecanic auto, iar el este cofetar!

Şi nu în ultimul rând, nu uităm noi suntem un exemplu pentru ei. Mama poate şi ea schimbe un bec, tatăl poate gătească. Amândoi merg la serviciu şi amândoi au grijă de copii.

La noi în familie cele de mai sus sunt total valabile. Cu o excepţie pe care am moştenit-o de când eram mică: bărbatul duce gunoiul. Este un stereotip moştenit, pe lângă un obicei care îmi convine, căci e neplăcut duci gunoiul.

Haideţi depăşim stereotipurile şi ne ajutăm copiii devină exact aşa cum îşi doresc! Soţul meu cel puţin ar fi încântat nu mai ducă doar el gunoiul!

La voi în casă cine duce gunoiul?