Importanța și utilitatea jocului (II)

Jocuri de jucat cu cei mici

În ultimul articol povesteam despre importanța jocului în dezvoltarea copilului. Astăzi vei descoperi nouă tipuri de jocuri care îți sunt utile în relaționarea cu cel mic. Jocuri pentru depășirea temerilor, pentru reconectare după o lungă perioadă de timp, jocuri pentru dezvoltarea emoțională, motrică și cognitivă a copilului.

Iată care sunt acestea:

  1. Jocurile de inversarea rolurilor. Acest tip de joc este foarte util pentru depășirea fricilor pe care le întâmpină copilul, fie că vorbim despre teama de dentist sau teama de un animal. În aceste jocuri, părintele este cel care se teme, în timp ce copilul este cel puternic. Ceea ce ai de făcut este să te transpui în rolul unui personaj care se teme de acel lucru care-l sperie pe copil; spre exemplu tu ești pacientul la stomatolog, iar copilul este cel care deține controlul situației, dentistul.
  2. Jocul simbolic, cu păpuși, este o altă cale pe care o poți utiliza pentru a-l sprijini pe copil să integreze anumite situații din viața sa. În aceste jocuri folosiți două sau trei păpuși pentru a ilustra o anumită situație care îl frământă pe copil, spre exemplu întoarcerea părintelui la locul de muncă sau apariția unui nou frate. Dacă jocul este eficient, copilul va dori să-l joace de mai multe ori. Îi puteți propune să găsească mai multe finaluri ale poveștii, astfel reușind să vindece situația din viața reală.
  3. Jourile de reconectare. În unele situații, atunci când părintele este indisponibil, fie pentru că a fost plecat în delegație câteva zile sau o perioadă mai îndelungată, ori a fost bolnav sau indisponibil emoțional, se fisurează legătura dintre părinte și copil. După această perioadă de deconectare, părintele poate iniția un joc în care spune că i-a fost foarte dor de copil și nu-i va mai da drumul niciodată, sau se “ceartă” cu celălalt părinte care îl poate drăgăli mai mult pe cel mic. Copilul se va simți dorit, se va amuza și prin joc se va reconecta cu părintele. Desigur, eficiența jocului depinde de strarea copilului și de cât de adâncă este rana pe care a resimțit-o copilul. Un alt joc aici este cel de-a v-ați ascunselea, în care îl cauți pe copil peste tot, în timp ce acesta se ascunde de tine.
  4. Jocuri pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Jocurile din această categorie îl ajută pe copil să înțeleagă mai multe despre sine și despre cei din jurul său. Un astfel de joc este cel în care discutați cu cel mic sau cea mică despre emoțiile sale și le asociați unor animale. Spre exemplu: „Curajul meu a fost ca al unui leu, atunci când …”, sau „Furia mea a fost ca a unui dragon, atunci când …”. Prin aceste jocuri îl sprijiniți pe copil să își exploreze prorpiile emoții.
  5. Jocuri pentru dezvoltarea cognitivă a copilului. Aceste jocuri sunt esențiale pentru buna dezvoltare a copilului și pentru a-l ajuta pe acesta să dobândească abilitățile și competențele specifice vârstei sale. Un exemplu de astfel de joc este cel în care copilul sortează anumite obiecte, culori, ființe, înțelege conceptul de mărime, formă, cantitate și așa mai departe. Toate acestea stau la baza dezvoltării sale ulterioare, întrucât, creierul face noi legături (sinapse) ce îl vor sprijini mai târziu în procese mai complexe de gândire.
  6. Jocuri pentru dezvoltarea motrică. Jocurile pentru dezvoltarea cognitivă sunt esențiale, acestea fiind realizate de copil și fără prezența adultului. Spre exemplu, în jurul vârstei de doi-trei ani copilul va dori să decupeze cu foarfeca și să facă alte activități ce implică mâinile, aceasta fiind vârsta când începe dezvoltarea motricității fine.
  7. Hârjoneala. Acest tip de joc îl ajută pe copil să-și dezvolte competențele fizice, să învețe să-și dozeze agresivitatea (spre exemplu să înțeleagă câtă forță are atunci când lovește). Îl ajută să își descarce emoțiile acumulate peste zi. Astfel de jocuri sunt cele de tipul “luptă corp la corp”, bătaia cu pernele, împinsul mâinilor tale în ale lui, skanderbeg.
  8. Jocurile de regresie. Aceste jocuri sunt inițiate de copil atunci când apare un nou membru în familie, un frate sau o soră mai mică, iar copilul începe să-și dorească să fie tratat la fel ca un bebeluș, simțind că mama oferă mai multă atenție celui mic. Un alt moment când apar astfel de jocuri este în urma unei traume majore suferite, spre exemplu seprararea de familia din care provine.
  9. Jocurile cu întreaga familie. Acestea au rolul de a întări legăturile dintre membrii familiei, atât dintre părinți și copii, cât și dintre frați.
  10. Poveștile terapeutice. Poveștile sunt un altfel de joc, un joc de imaginație și vindecare. Copilul se transpune în pielea personajelor principale și descoperă noi resurse pentru a gestiona diferite provocări pe care le întâmpină. Prin povești, copilul va primi valori, modele de comportament și noi resurse pentru a fi echilibrat, sănătos mental și emoțional, totodată acestea stimulându-i imaginația. Puteți crea povești împreună cu cel mic, plecând de la un erou care are acea calitate de care are nevoie copilul, sau de la un eveniment din viața sa. Spuneți pe rând câte o frază pentru a compune o poveste și observați care sunt elementele pe care copilul le aduce în discuție, astfel înțelegându-i mult mai bine trăirile interioare.

Dacă cel mic se amuză, își dorește să jucați jocul de mai multe ori sau vine la rândul său cu propuneri de îmbunătățire a jocului, înseamnă că ești pe calea cea bună cu acel joc.

Povestea și jocurile devin o punte de legătură între nevoia părintelui sau a dascălului de a-l sprijini și educa pe copil și nevoia copilului de a se simți conectat pentru a învăța lucruri noi sau pentru a depăși anumite situații.